Om utbildningen

Ett program för dig som vill arbeta med el och energi!
Föreställ dig vad som händer när strömmen slutar fungera, när telenäten brister eller när uppkopplingen försvinner. Det är mycket i samhället – både nödvändigheter och bekvämligheter – som fungerar tack vare elteknik. Det är bland annat därför som det finns så oändligt många yrkesvägar och möjligheter i elteknikbranschen.
En praktisk utbildning
Vill du få ett framtidsyrke som är spännande, omväxlande och roligt. Då ska du välja ett yrke inom elteknikbranschen. Elteknikbranschen växer i rasande fart och den tekniska utvecklingen går fort framåt, det gör att du behövs.
Matematiska beräkningar och säkerhetstänkande har stor vikt genom hela utbildningen. Det ställs krav på kvalitetsmedvetenhet, språkliga färdigheter, entreprenörskap och förmåga att arbeta i och att leda projekt.
Kommande starter
Efter gymansiet
På Universitetsholmens gymnasium får du automatiskt högskolebehörighet om du inte aktivt väljer bort det.
Efter gymnasiet
Detta yrkesprogram ger dig möjlighet att gå vidare till yrkeshögskola eller tekniskt basår på högskola.
Elbranchen rekommenderar
ETG-upplägget erbjuder ett unikt program där du redan under gymnasietiden kan få ditt yrkesbevis. Lärlingstiden, 1600 timmar, är inkluderad i utbildningen vilket ETG är ensamt om.
Vi har anpassat utbildningen efter branschens önskemål och krav för att våra nyutbildade elektriker ska ha stora möjligheter att få jobb.
Se mer på www.etgcollege.se
Inriktningar
Elteknik
Inriktningen ger dig den grundläggande kunskap som krävs för att arbeta som elektriker. Du får färdigheter som ger dig möjlighet att arbeta både inom nyproduktion och industrin. Vanliga arbetsuppgifter är elinstallationer eller service och underhåll.
Inriktning Elteknik ger dig de teoretiska kunskaperna för ett yrkescertifikat som elektriker, enligt Elbranschens Centrala Yrkesnämnd(ECY). Men du kan också efter 2 års praktik hos behörig installatör, ansöka om Begränsad behörighet hos Elsäkerhetsverket.
Som ETG-Partner erbjuder vi en utbildning där du redan under gymnasietiden kan få ditt yrkesbevis (vilket betyder att lärlingstiden 1600 timmar är inkluderad i utbildningen).
Elinstallationen i bostäder och industrier omfattar många olika elanläggningar och du kommer att behärska kraft och belysning, motoranläggningar, automationsanläggningar samt anläggningar för tele, larm och datanät. Ditt arbete kommer i huvudsak innebära att du utför installationer för dessa anläggningar. Även felsökning och reparationer är arbetsmoment en installationselektriker kan utföra.
Programinnehåll
Gymnasiegemensamt
Ämnen du läser på alla nationella program (600 poäng).
- Engelska 100p
- Historia 50p
- Idrott och hälsa 100p
- Matematik 100p
- Naturkunskap 50p
- Religionskunskap 50p
- Samhällskunskap 50p
- Svenska / svenska som andraspråk 100p
Programgemensamma ämnen
Ämnen som alla på el- och energiprogrammet läser (400 poäng).
- Dator- och kommunikationsteknik (Datorteknik 1a) 100p
- Elektroteknik (Elektromekanik) 100p
- Energiteknik (1) 100p
- Mekatronik (1) 100p
Inriktningsämnen
Ämnen som alla som går samma inriktning läser oavsett skola (500 poäng).
Elteknik
- Elektroteknik (elkraftteknik) 100p
- Ellära (praktisk ellära) 100p
- Installationsteknik (elinstallationer) 200p
- Kommunikationsnät (1) 100p
Programfördjupning
Specialisering inom vald inriktning (700 poäng).
- Belysningsteknik 100p
- Data- och medianät 100p
- Elmotorstyrning 100p
- Engelska (6) 100p
- Fastighetsautomation (1) 100p
- Larm och Säkerhet 100p
- Servicekunskap 100p
Gymnasiearbete
Gymnasiearbetet är på 100 poäng. Gymnasiearbetet är en av era yrkeskontroller för ETG-College. Här utför ni både teoretiskt och praktiskt jobb som bedöms av någon från branschen.
Individuellt val
Ett urval av valbara kurser på 200 poäng, till exempel dramapedagogik, konsthantverk, räddningsmedicin, människans säkerhet eller matematik 2a.
För att få grundläggandehögskolebehörighet:
- Engelska (6) 100p
- Svenska (3) 100p
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Malmö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Besöksadress: Storgatan 20, Postadress: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Malmö stad, 205 80 Malmö
Telefon: 040-34 33 90
Mejladress: antag@malmo.se
Certifiering
ETG College
ETG College är en certifiering utfärdad av Elbranschens centrala yrkesnämnd. Med en ETG College-certifiering kvalitetssäkras både elevens kunskap och praktikperiod
Läs mer om ETG College här!Kontakta skolan

Universitetsholmens gymnasium
Vi är ett yrkesgymnasium som sätter kvalitet och yrkesstolthet i främsta fokus. Vi erbjuder tre yrkesprogram: el- och energiprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet. Vårt mål är att utveckla eleverna till en kompetent medarbetare och, om...
Läs mer om Universitetsholmens gymnasium och visa alla program.