Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och Socialt arbete

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och Socialt arbete

Programmet med människan i centrum

Barn- och fritidsprogrammet är ett program för dig som vill arbeta med människor. Du får lära dig om människor i olika åldrar utifrån pedagogik, fritid och hälsa, ledarskap och sociologi. Efterfrågan är stor på utbildad personal inom många av våra yrkesområden.

Det här lär du dig på barn- och fritidsprogrammet

På Barn- och fritidsprogrammet ger vi dig möjlighet att utveckla dina kunskaper och förmågor för att klara dessa yrken både i teori och praktik.

Yrkena kräver att du under utbildningen utvecklar ditt ledarskap och bland annat övar dig i att planera, genomföra, utvärdera och dokumentera vad som ska göras inom verksamheterna. Du förbereds genom att arbeta både enskilt och i grupp med både teoretiska och praktiska uppgifter.

Under utbildningen genomförs bland annat:

  • rastverksamhet på grundskolor
  • temadag med prova-på parasport 
  • aktivitetsdagar på förskolor och grundskolor
  • studiebesök i olika verksamheter
  • besök av yrkesverksamma
  • friluftsliv
  • praktiska övningar i metodrum

Inriktning Pedagogiskt och Socialt arbete

Inom programmet finns två inriktningar: "Pedagogiskt och socialt arbete" eller "Fritid och hälsa". De påbörjas först under det andra året på programmet. På inriktningen "Pedagogiskt och socialt arbete" läser du mot yrkena barnskötare och stödassistent eller mot vidareutbildning inom barnomsorg och skola.

Det här kan du jobba med i framtiden

Barnskötare

Som barnskötare kan du arbeta inom förskola (barn i åldern 1-6 år) eller inom skola och fritidshem (barn i åldern 6-12 år). Tillsammans i arbetslag arbetar du då med att stödja barns utveckling och lärande, lägga grunden till ett livslångt lärande och genom god omsorg skapa en trygg miljö för barn i samarbete med deras föräldrar.

Fritidssektorn

Inom fritidssektorn kan du arbeta med människors fritid och friskvård på till exempel badanläggningar, fritidsanläggningar och träningsanläggningar. Det kan vara allt inom idrotts- och föreningsverksamhet, ledarskap inom fritidsverksamheter, friluftsliv, hälsa, friskvård med mera.

Stödpedagog

Arbetet som stödpedagog innebär att ge extra stöd i vardagen åt människor som har en funktionsnedsättning. Tillsammans i arbetslag arbetar man med utveckling, lärande och omsorg om människor i behov av stöd.  Meningsfullhet och respekt för människors lika värde är viktigt i arbetet.

Utlandspraktik

Erasmus+ är ett europeiskt utbytesprogram som ger dig möjlighet att studera och praktisera i Europa. År 2021-2027 är alla Jenny Nyströmskolans program ackrediterade och kan skicka elever utomlands för att göra praktik. Hela praktiken finansieras av Erasmus+ och är en språngbräda in i yrkeslivet. Under sista året av din utbildning på Barn- och fritidsprogrammet finns möjlighet att ansöka om, och göra delar av din apl utomlands.

Är du intresserad och vill veta mer om Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och Socialt arbete, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Kalmar

Behörighet

För behörighet till Barn- och fritidsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Barn- och fritidsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och Socialt arbete

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och Socialt arbete så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Jenny Nyströmskolan
Smålandsgatan 25
39234 Kalmar

Jenny Nyströmskolan - Här börjar din framtid!

Jenny Nyströmskolan erbjuder utbildningar som spänner över ett brett område. Här får du möjligheten att växa i en trivsam och inkluderande miljö där studiero är en självklarhet. Våra engagerade och kompetenta lärare och vår elevhälsa hjälper varje elev att utveckla...

Läs mer om Jenny Nyströmskolan och visa alla program.

Sponsrad