Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Transport

Motorbranschens Tekniska gymnasium
Programinformation
Göteborg
Antal elever: 98 (år 1)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 127,5
    (medelvärde: 177,7) * statistik från 2017

Om utbildningen

Lastbilsförare - Ett yrke med variation och utvecklingsmöjligheter


Vi är enda skolan i Göteborg som erbjuder Transportutbildning för gymnasieelever! Vår inriktning ger dig möjlighet att få ett variationsrikt arbetsliv efter genomförd utbildning. På den här skolan är det yrkesutbildningen som står i fokus, där godkända betyg i såväl praktiska som teoretiska kurser krävs för att du ska få ut din yrkesexamen. Det finn även möjlighet att bli examinerad för tyngre körkortsbehörigheter samt YKB - yrkeskompetensbevis.

Du får under dina år hos oss varva teori och praktik, dels på skolan men också ute på de företag skolan samarbetar med. Under de tre åren kommer du ha cirka 26 veckor praktik på företag. Detta gör att du vid avslutad utbildning har en god inblick i alla de olika typer av transportslag som finns ute i verkligheten. 

I jobbet som lastbilsförare transporterar du allt från byggmaterial, möbler och bränsle till livsmedel och levande djur. Det krävs specialkompetens för att köra lastbil och egenskaper som god förmåga till organisering och planering är bra i yrket. Lastning och lossning, såväl som att göra beräkningar på godsets vikt och volym, ingår ofta i arbetet. För lastbilsförare är det ofta ett krav att kunna köra lastbil med släp.

Över hälften av alla de yrkesförare som kör lastbil jobbar som distributionsförare, ofta på ett åkeri. I jobbet som distributionsförare hämtar och lämnar du gods från centraler till olika godsmottagare som butiker och kontor. Du kan också jobba som bygg- och anläggningsförare, renhållningsförare, kranbilsförare, skogstransportförare eller djurtransportförare.

Väljer du lastbilsförare får du möjligheten att ta körkort för personbil, tung lastbil, lastbil med släp och truck. Som lastbilsförare har du goda chanser till jobb. Åkerierna förväntas rekrytera flera tusen lastbilsförare per år.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

Du kan använda ditt individuella val till att skaffa grundläggande högskolebehörighet.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Transport

Som boende i samma kommun som Motorbranschens Tekniska gymnasium söker du till programmet via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
E-post: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport så kommer skolan att kontakta dig.

Motorbranschens Tekniska gymnasium

MTG-Motorbranschens-Tekniska-Gymnasium

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...


Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorbranschens Tekniska gymnasium

JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

 Visa telefonnummer
www.goteborg.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 6 recensioner.

FD MTG Elev
(1)
Gick innan på transportinriktningen I Småland tills årskurs 3. I årskurs 3 bestämde jag att flytta från min före detta ort och sökte min inriktning runt om i landet. BLAND 10 skolor, MTG tog kontakt med mig och bokade in ett möte, där de påstod att deras skola är bra och att de kommer hjälpa mig att förverkliga mina drömmar, osv. Efter att jag ...
Visa hela
Dollbring
(5)
Skolan är nog den bästa jag gått på både vad gäller lärare och klasskamrater med bra gemenskap överlag och stor cred till Tobbe Stjärnestad och Anders Jönsson utan dom hade jag aldrig löst skolan så stort tack till er
Ella
(5)
Jag tycker det är en väldigt bra skola. Det är bra innehåll i utbildningen, lärarna är engagerade & det märks tydligt att de ville vårat bästa, att vi skulle lära oss så mycket som möjligt & att vi gjorde det ordentligt. Va det något vi tyckte va svårt hittade de alltid ett sätt att göra saker enklare på. Jag trivdes varje dag & tyckte det va ro...
Visa hela
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Ta kontakt med skolan

För att beställa information om Fordons- och transportprogrammet, Transport, fyll i följande uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till MTG
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,3)
Baseras på 6 recensioner.