Visa gymnasium.se som: Mobil

Fordons- och transportprogrammet, Transport

Motorbranschens Tekniska gymnasium
Programinformation
Göteborg
Antal elever: cirka 300 (.)
Fordons- och transportprogrammet
  • Antagningspoäng: 100,0
    (medelvärde: 174,3) * statistik från 2020

Om utbildningen

Lastbilsförare - Ett yrke med variation och utvecklingsmöjligheter


Vi är enda skolan i Göteborg som erbjuder Transportutbildning för gymnasieelever! Vår inriktning ger dig möjlighet att få ett variationsrikt arbetsliv efter genomförd utbildning. På den här skolan är det yrkesutbildningen som står i fokus, där godkända betyg i såväl praktiska som teoretiska kurser krävs för att du ska få ut din yrkesexamen. Det finn även möjlighet att bli examinerad för tyngre körkortsbehörigheter samt YKB - yrkeskompetensbevis.

Du får under dina år hos oss varva teori och praktik, dels på skolan men också ute på de företag skolan samarbetar med. Under de tre åren kommer du ha cirka 26 veckor praktik på företag. Detta gör att du vid avslutad utbildning har en god inblick i alla de olika typer av transportslag som finns ute i verkligheten. 

I jobbet som lastbilsförare transporterar du allt från byggmaterial, möbler och bränsle till livsmedel och levande djur. Det krävs specialkompetens för att köra lastbil och egenskaper som god förmåga till organisering och planering är bra i yrket. Lastning och lossning, såväl som att göra beräkningar på godsets vikt och volym, ingår ofta i arbetet. För lastbilsförare är det ofta ett krav att kunna köra lastbil med släp.

Över hälften av alla de yrkesförare som kör lastbil jobbar som distributionsförare, ofta på ett åkeri. I jobbet som distributionsförare hämtar och lämnar du gods från centraler till olika godsmottagare som butiker och kontor. Du kan också jobba som bygg- och anläggningsförare, renhållningsförare, kranbilsförare, skogstransportförare eller djurtransportförare.

Väljer du lastbilsförare får du möjligheten att ta körkort för personbil, tung lastbil, lastbil med släp och truck. Som lastbilsförare har du goda chanser till jobb. Åkerierna förväntas rekrytera flera tusen lastbilsförare per år.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Fortsatta studier

Du kan använda ditt individuella val till att skaffa grundläggande högskolebehörighet.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Transport

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport så kommer skolan att kontakta dig.

Motorbranschens Tekniska gymnasium

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...


Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Motorbranschens Tekniska gymnasium

JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

 Visa telefonnummer
www.goteborg.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,6

Baseras på 9 recensioner.

Alfred Svensson
Tycker allt har varit bra i fordonsämnena, natur, religion och samhälle. Haft lite svårigheter med SV.
Daniel Johansson
Lärt mig oerhört mycket om fordon som har varit roligt och lärorikt, samt har man vuxit som person och vågat mer, pga stöttande lärare. Ger 5 av 5 stjärnor för jag tänkte bara skaffa truck och bilkörkort. Men kommer ut i arbetslivet med lastbilskörkort samt truck och bilkörkort och goda möjligheter till vidare utveckling inom yrket om jag så vil...
Visa hela
David
Från att inte kunna nåt om fordon till att bli en mästare bakom ratten så har skolan gett mig mer än jag kunnat önska. Med grymma lokaler och fantastiska lärare är detta en skola i världsklass.
Recensioner
Utbildningsrecensioner
(4,6)
Baseras på 9 recensioner.
Ta kontakt med skolan

För att få mer information om Fordons- och transportprogrammet, Transport från Motorbranschens Tekniska gymnasium, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Jag vill byta till MTG
Påminn mig om öppet hus
Jag vill skugga en elev / gå en prova-på-dag
Jag har en fråga
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information