Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Transport

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 270 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 92,5
(medelvärde: 165,1)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Lastbilsförare - Ett yrke med variation och utvecklingsmöjligheter


Vi är enda skolan i Göteborg som erbjuder Transportutbildning för gymnasieelever! Vår inriktning ger dig möjlighet att få ett variationsrikt arbetsliv efter genomförd utbildning. På den här skolan är det yrkesutbildningen som står i fokus, där godkända betyg i såväl praktiska som teoretiska kurser krävs för att du ska få ut din yrkesexamen. Det finn även möjlighet att bli examinerad för tyngre körkortsbehörigheter samt YKB - yrkeskompetensbevis.

Du får under dina år hos oss varva teori och praktik, dels på skolan men också ute på de företag skolan samarbetar med. Under de tre åren kommer du ha cirka 26 veckor praktik på företag. Detta gör att du vid avslutad utbildning har en god inblick i alla de olika typer av transportslag som finns ute i verkligheten. 

I jobbet som lastbilsförare transporterar du allt från byggmaterial, möbler och bränsle till livsmedel och levande djur. Det krävs specialkompetens för att köra lastbil och egenskaper som god förmåga till organisering och planering är bra i yrket. Lastning och lossning, såväl som att göra beräkningar på godsets vikt och volym, ingår ofta i arbetet. För lastbilsförare är det ofta ett krav att kunna köra lastbil med släp.

Över hälften av alla de yrkesförare som kör lastbil jobbar som distributionsförare, ofta på ett åkeri. I jobbet som distributionsförare hämtar och lämnar du gods från centraler till olika godsmottagare som butiker och kontor. Du kan också jobba som bygg- och anläggningsförare, renhållningsförare, kranbilsförare, skogstransportförare eller djurtransportförare.

Väljer du lastbilsförare får du möjligheten att ta körkort för personbil, tung lastbil, lastbil med släp och truck. Som lastbilsförare har du goda chanser till jobb. Åkerierna förväntas rekrytera flera tusen lastbilsförare per år.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Transport

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 507340222 Göteborg
Telefon: 031-335 51 30
Mejladress: gymnasieantagningen@goteborgsregionen.se

Fortsatta studier

Du kan använda ditt individuella val till att skaffa grundläggande högskolebehörighet.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Transport så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Motorbranschens Tekniska gymnasium
JA Pripps gata 2
421 32 Västra Frölunda

Har du ett stort intresse för fordon? Då är MTG något för dig. MTG erbjuder ett brett utbud inom fordons- och transportbranschen. Hos oss kan du utbilda dig till lastbilsförare, personbilstekniker, lastvagnstekniker, bilskadetekniker och lackeringstekniker. Fordons- och transportbranschen är i...

Läs mer om Motorbranschens Tekniska gymnasium och visa alla program.

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 14 recensioner
Skriv en recension
5/5
Hillevi
02 nov 2022
En bra vägledning in i arbetslivet

Jag fick mycket goda förutsättningar till att vara förberedd inför arbetslivet. De gav en utmaningar som kunde utmana ens comfortzone för att klara sig självständigt sen. Jag är...

Visa hela
5/5
Embla
02 nov 2022

Redan nu i början av åk.2 är det i full gång med allt praktiskt på en gång. Lärarna tar hänsyn till vilken takt man själv jobbar i. Halkar man efter hjälper dem så man kommer på...

Visa hela
5/5
Linnea
02 nov 2022
Mycket bra skola

Riktigt nöjd med denna utbildning. Jag gick ut med alla körkort/behörigheter och hade ett jobb redan innan studenten.

Sponsrad