Att vara elev på DBGY Stockholm

DBGY Stockholm

Norea och Diana är elever på Drottning Blankas Gymnasieskola i StockholmAtt få förståelse för människans beteende, hur vi tänker och vad som påverkar oss, är vad elever på Beteendevetenskap — Kriminologi på Drottning Blankas Gymnasieskola dagligen sätter sig in i. Bland annat genom kreativ undervisning med stor vikt på yrkesverksamma föreläsare och regelbundna studiebesök. Norea Wiklund går andra året på utbildningen och ångrar inte för en sekund att hon valde att läsa kriminologi.

— Jag är intresserad av psykologi och då är det viktigt att veta vad som är avvikande beteenden och det får du insikt i under kriminologikurserna. Det är väldigt intressant helt enkelt, säger Norea.

Även Diana Goitom, som är klar med sitt första läsår, hade liknande skäl är för att söka utbildningen.

— Det är väldigt lärorikt att få veta mer om vad som får kriminella att bete sig som de gör och varför de ställer sig utanför samhället. Men samtidigt får vi också undervisning om vad som krävs för att förebygga brottslighet, säger Diana.

På den unika beteendevetenskapsprofilen får de fördjupa sig i bland annat kriminologi och rättspsykologi med en rad olika kurser. På skolan finns ett gott samarbete med olika myndigheter och organisationer för att eleverna ska se hur det fungerar ute i verkligheten. Under vårterminen har de haft besök av Frivården och innan dess hade två klasser besök från en häkteschef på Kriminalvården som berättade om deras arbete.

— Det var fascinerande att höra hans upplevelser och hur det är att jobba med det. Han pratade också om hur brottsligheten ser ut i Sverige. Det var väldigt lärorikt och många ställde frågor, säger Diana.

På Beteendevetenskap — Kriminologi samarbetar lärare också över ämnesgränsen för att få till en mer kreativ undervisning.

— På svensklektionen i ettan skrev vi uppsatser om droger. Det gjorde inte några av mina kompisar som går andra gymnasieutbildningar och de tyckte det verkade vara jätteintressant.

De som går utbildningen har goda förutsättningar att läsa till kriminolog på universitetet, men de blir också väl förberedda för fortsatta studier till polis, psykolog eller jurist.

— I framtiden skulle jag vilja jobba med psykisk ohälsa eller människor överlag. Många tror kanske att jag vill bli en ny Leif GW Persson men så är det inte riktigt. Samtidigt tror jag att det kommer hjälpa mig väldigt mycket i framtiden. Du får med dig så mycket av att läsa kriminologi, säger Norea.

Filip läser Ekonomi på DBGY StockholmEkonomi och juridik i praktiken

En praktikperiod kan bidra till att mycket faller på plats under gymnasiet. Filip Dahlén som läser Ekonomiprogrammet Juridik på Drottning Blankas Gymnasieskola i Stockholm och för honom var det viktigt att det han får med sig från undervisningen verkligen används i näringslivet och juridiken.

— Utbildningen känns ännu bättre när jag har sett allt som jag lär mig på ekonomi- och juridiklektionerna används i verkligheten, säger Filip Dahlén som går andra året på utbildningen.

Under två veckor var han på ett redovisningsföretag inom en stor koncern. De har bland annat hand om redovisning och erbjuder även finansiella tjänster till företag inom koncernen.

— När jag praktiserade var de mitt uppe i ett avtal där de skulle hyra ut tjänster till företag utomlands. Jag fick granska och översätta texterna från engelska till svenska. Jag ficks också se budgetar och då tänkte jag: det här är uppställningar som jag känner igen från lektionerna.

— Jag är jättenöjd med att jag fick riktiga arbetsuppgifter och det kändes bra att de var nöjda med hur jag utförde dem.

På Ekonomiprogrammet Juridik får elever både kurser inom ekonomi men också juridikkurser inom privatlivet, affärsvärlden och samhället i stort. Filip valde utbildningen för att han alltid har haft intresse för juridik och samhällsfrågor.

— Jag har lärt mig enorm mycket. När jag började tyckte jag det var spännande men jag hade egentligen ingen kunskap. Nu har jag läst och studerat större delen av lagboken och har också fått en djup inblick i hur hela samhället är uppbyggt.

Han trivs också med att gå på en mindre gymnasieskola där han känner att han får den hjälpen han behöver.

— Det är väldigt lätt att komma i kontakt med lärare om det är något som du inte förstår är det bara att prata med en lärare och du behöver inte vänta. Det gör att du kan försäkra dig om att du gör rätt.

Med ett läsår kvar på Drottning Blanka är har han redan bestämt sig för vad han vill göra i framtiden.

— Jag har siktet inställt på en juridikutbildning på universitetet, så i trean blir det så klart mycket pluggande, med bland annat gymnasiearbetet, för att jag ska nå dit.




Läs mer om Ekonomiprogrammet, Juridik
Läs mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Beteendevetenskap

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Drottning Blankas Gymnasieskola Stockholm Södra.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.