El- och energiprogrammet, Elteknik

Bergstrands gymnasium Stockholm
Programinformation
Stockholm
El- och energiprogrammet
(Läs mer) Öppet hus
2023-05-03

Om utbildningen

El- och energiprogrammet, Elteknik

Yrket som elektriker är i snabb förändring, idag använder vi allt mer energibesparande produkter, automation och styrning till olika elkällor, på Bergstrands får du alla de senaste kunskaperna du behöver i ditt kommande arbetsliv.

Så går utbildningen till

Du kommer lära dig om olika nät, mätningar och belastningar och får lära dig själva handlaget och att hantera verktygen på rätt sätt. Du får lära dig var och hur elen produceras samt hur vi får ut den i nätet.

Arbete med el är stor säkerhetsfråga. I utbildningen ingår säkerhet inom både el- och byggnadssäkerhet, exempelvis vart du får klättra och vikten av att använda skyddsutrustning på en arbetsplats. Sammanfattningsvis kunskaper om lagar, regler, miljö, säkerhet och beräkningar.

Du som läser inriktningen EL-teknik läser (förutom programfördjupningskurser) fyra inriktningskurser inom El- och energiprogrammet.

  • Elkraftteknik

  • Praktisk EL-lära

  • Elinstallationer

  • Kommunikationsnät 1

Utbildningens kurser utgår frånSkolverkets läroplan för El- och enerigprogrammetoch programmets inriktnings- och program­fördjupnings­kurser. 

APL Arbetsplatsförlagt lärande

På Bergstrands får du mycket praktik på riktiga företag som jobbar inom EL-branschen. Minst 15 veckor kommer du vara på APL. Skolan har ett nära samarbete med företag i branschen som säkerställer kvaliteten på din APL.

Certifiering för elektriker

Du får göra ett yrkesprov i trean för att få ditt certifikat för att kunna börja arbeta som lärling. Provet är enbart teoretiskt och inkluderar moment kring miljö med olika installation och centraler. För att få arbeta som certifierad elektriker måste du först göra dina 1 600 lärlingstimmar på en arbetsplats. När du gjort det skickar du in din lärlingstid till ett förbund som ger dig ditt intyg med certifikat

Framtida yrken

Efter examen på Bergstrands är du färdigutbildad Installationstekniker. Då kan du jobba med att installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Vid nybyggnation drar man ledningar i rör i väggar, tak och golv, som även gjutits in i betongkonstruktionen, sedan sätter man upp strömbrytare, vägguttag och monterar upp belysning.

Andra yrkesutgångar är Industri- / serviceelektriker, Teletekniker eller Larm- och säkerhetstekniker.

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Kontakta skolan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

Bergstrands gymnasium Stockholm

Bergstrands Gymnasium Stockholm - för dig på väg mot ett viktigt jobb!

Bergstrands Gymnasium Stockholm förbereder dig som elev för ett kommande yrkesliv inom ett viktigt jobb. Vår målsättning är att du som elev ska bli anställningsbar direkt efter examen. Då har vi lyckats med vårt uppdrag! Bergstrands Gymnasium Stockholm är ett...


Läs mer om Bergstrands gymnasium Stockholm och visa alla program.

Kontaktuppgifter

Bergstrands gymnasium Stockholm

Johannesfredsvägen 9-11
168 69 Bromma

 Visa telefonnummer
bergstrandsutbildningar.se

Recensioner

Det finns inga recensioner än.

Ta kontakt med skolan

För att få mer information om El- och energiprogrammet, Elteknik från Bergstrands gymnasium Stockholm, fyll i dina uppgifter:

Vad vill du veta mer om?
Påminn mig om öppet hus
Jag har en fråga
Jag vill börja/byta till Bergstrands utbildningar
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information