Yrkesambassadörerna: Malin Arkelöw

Malin Arkelöw är först ut i Gymnasium.se:s artikelserie om Yrkesambassadörerna. En ambitiös ung tjej som gladeligen hoppas på att inspirera andra. Via sitt yrke har hon fått chansen och träffa en av sina idoler och tävla. Vi kontaktar henne för att ta reda på mer om hennes resa från gymnasiet till idag. 

Yrkesambassadörerna - Malin Arkelöw - Målare

”Jag tog studenten på fredagen och jobbade på måndagen.”

Malin Arkelöw är först ut i Gymnasium.se:s artikelserie om Yrkesambassadörerna. En ambitiös ung tjej som gladeligen hoppas på att inspirera andra. Via sitt yrke har hon fått chansen och träffa en av sina idoler och tävla. Vi kontaktar henne för att ta reda på mer om hennes resa från gymnasiet till idag, samt ta del av hennes erfarenheter.

Visste tidigt vad hon ville göra

Redan i åk 7 hade Malin bestämt sig för att hon ville bli målare. Sedan dess har det flutit på. Redan som liten tjej hade hon ett stort intresse för måleri och pyssel. När det väl kom till gymnasievalet blev det relativt uppenbart vilka val som skulle tas gällande gymnasieprogram och yrket. Dessutom hade hennes syskon gått på bygg -och anläggningsprogrammet vilket var till hennes fördel.

yrkessambassadör-malin-arkelöw

Bygg och-anläggningsprogram, vad gör man där egentligen?

"Vi fick även prova på lite mer avancerad målning såsom marmorering, lasering, ådring.”

Under första året på gymnasiet fick Malin och hennes klasskamrater prova på allting från plåt till snickeri innan det var dags att välja inriktning. De inriktningarna som fanns att välja bland var måleri, plåtslageri och snickeri. För Malin blev det måleri, precis som planerat. Under 2:a och 3:a året varvades praktiken med studierna, ett sätt för gymnasieeleverna att uppleva yrket i verkligheten samt få en fot in i branschen.

Malin fick sin första praktikplats på firman Stockholms måleri där hon fick lära sig mer ingående om måleriyrket men även uppleva hur det var ute på byggen. Utöver praktiken fick de även läsa ytterligare basämnen. Visar man framfötterna under de tre åren på gymnasiet bygger ger man sig själv goda förutsättningar för en anställning direkt efter studenten, en punkt Malin vill lyfta fram.

”Är man intresserad så får man jobb.”

Måleriyrket - dynamiskt och varierande!

"Jag tog studenten på fredagen och jobbade på måndagen."

Efter studenten slösade Malin ingen tid utan hon började jobba omgående. Sedan studenten har hon hunnit med att jobba på fyra olika företag, bland annat på företaget hon hade sin praktik i trean. Idag är hon anställd på ett snickeriföretag, Familjen Byggare AB. När hon ska beskriva en målares främsta arbetsuppgifter är kundnöjdheten det första som nämns. Det är viktigt att kunderna känner sig nöjda med slutproduktionen. Därefter gäller det att måla väggar, spackla och sätta upp tapet. Enligt Malin innebär målning allt från att stå och slipa till att få marmorera. Anledningen till att hon har kommit så pass långt och varit framgångsrik beror på att hon är väldigt noggrann och tänker mycket på hur hon själv hade velat ha det hemma, snyggt och bra!

YrkesAmbassadörerna - Malin Arkelöw - lyckas

I dagsläget jobbar Malin med nyproduktioner av villor. En typisk dag för Malin börjar med att hon vaknar upp halv 7 då det är tidiga mornar som gäller i branschen. Sedan beger hon sig till sin arbetsplats, ute i en villa någonstans och börjar spackla väggarna tillsammans eller utan en praktikant.

På arbetsplatsen har hon vanligtvis sällskap av snickare, elektriker, rörmokare som jobbar samtidigt. Det påpekar Malin är en av fördelarna med yrket. Som målare är du oftast inte ensam utan jobbar med andra. Hon beskriver måleriyrket som ett socialt jobb då du träffar på andra som har andra yrken. En annan positiv aspekt Malin tar upp är variationen. Som målare får du möjligheten att jobba på olika platser. Så fort hon är klar med sitt jobb i en villa går hon vidare till nästa. Den enda nackdelen med måleriyrket är den fysiska ansträngningen som tär på kroppen så småningom. Men det lägger hon inte så mycket vikt vid.

”Nackdelarna är att det tar i kroppen, Man blir lätt trött, och ryggen och lite sånt. Men fördelarna väger alltid mer. Så länge man har kul på jobbet”

Arbetsmarknaden skriker efter målare!

Yrkesambassadör-malin-arkelöw-gymnasium

Vad kan göras för att uppmärksamma måleriyrket? Till det svarar hon att man skulle kunna göra mer reklam samt ge ut mer noggranna information. Det finns till exempel flera inriktningar som folk inte är medvetna om och dessa behöver belysas. Ett annat problem Malin tar upp är den missvisande bilden som hon tror många, speciellt intresserade unga tjejer, har gentemot yrket. Många anser att måleriyrket är ett mansdominerat jobb. Den uppfattningen hoppas hon kunna förändra.

“Den uppfattningen har man nog för att när man ser ett bygge där vi målare också befinner sig på så ser man flest män. Men nu under dom senare åren har de blivit ändring på det.”

Malin försöker själv bidra till förändringen genom att åka tillbaka till sin gamla skola och föreläsa för en tjejgrupp om bland annat bygg -och anläggningsprogrammet, hur stämningen är på byggen och helt enkelt uppmuntra intresserade tjejer till yrket. Malin har en väldigt positiv inställning till yrkets framtid. Hon påpekar att efterfrågan på arbetsmarknaden är stor, att det finns jobb och framför allt, att det behövs fler målare. Hon har aldrig haft problem med att hitta jobb sedan hon tog studenten för två år sedan.

Tävlat i Yrkes-SM och målat tavla till Markoolio

När Malin gick sista året på gymnasiet blev hon utsedd av sin lärare och ställa upp i Skol-DM där hon vann. Efteråt gick hon vidare till kvalet i Yrkes-SM vilket hon också vann. Hon tävlade hon i Yrkes-SM 11-13 maj i Malmö och slutade på en hedersam andraplats. Tack vare sin andraplats fick hon representera Sverige i Nordiska Mästerskapet och sedan i kvalet till Yrkes-VM. Yrkes-VM utspelar sig i år i Abu Dhabi.

Förutom tävlingarna har hon även fått chansen att måla en tavla till ingen mer än Markoolio. Det hela började med att Malin fick i uppdrag i samband med målerilandslaget att måla en förebild. Därefter kontaktade uppdragsgivarna Rix FM så att Malin fick möjligheten ge tavlan till Markoolio. Överlämningen av tavlan skedde i direktsändning på radio vilket Malin beskrev som både kul och läskigt!

yrkesambassadör-malin-arkelöw-article

Avslutningsvis kan vi konstatera att Malin är en målmedveten tjej som inte låter sig stoppas. Genom sin noggrannhet och kunskap, har hon fått möjligheten att visa upp sitt yrke i olika tävlingar och för alla nyfikna där ute. Vi tackar Malin för sin medverkan och önskar henne all lycka i framtiden.

Tycker du att Malins jobb låter spännande? Eller vill du veta mer om bygg - och anläggningsprogrammet och måleriyrket? Klicka nedan, annars kolla in vår yrkesguide.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Glöm inte att följa Malin på Instagram om du vill veta mer om henne eller om du har eventuella frågor.

yrkesambassadörerna-footer


Annonser