Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

11 maj 2023

Dags för slutbetyg i årskurs 9 – det här ska du tänka på

Efter sommaren väntar ett nytt äventyr för dig som går i årskurs nio – det har blivit dags för gymnasiet! Men innan du lämnar grundskolan väntar ett slutbetyg. Oavsett om du har full koll på slutbetygen eller känner dig lite fundersam har vi samlat det du behöver tänka på här.

För dig som går i årskurs nio börjar det bli dags att få ett slutbetyg. Slutbetyget är det betyg som ska sammanfatta hur du har presterat i de olika ämnena som du läst och det är med slutbetyget som du kommer söka vidare till gymnasiet.

Slutbetyget skiljer sig från betygen du fått innan

Du har fått betyg sedan du gick i årskurs sex. Då fick du ditt första betyg i slutet på höstterminen. I vissa fall kan en rektor ha bestämt att betygen sätts redan från årskurs fyra. Oavsett vilket har du sedan dess fått ett nytt betyg varje termin och de betygen kallas för terminsbetyg. Du får bara terminsbetyg i de ämnen som du har läst under den terminen.

När du kommer fram till vårterminen i årskurs nio har det blivit dags att få slutbetyg i stället för terminsbetyg. Slutbetyget sätts då i alla de ämnen du har läst.

Slutbetyget tittar på ämnena som helhet

I terminsbetygen som du har fått tidigare har läraren kanske inte alltid kunnat bedöma hela ämnet eftersom du inte har hunnit genomföra allt som ingått i ämnet. När läraren däremot ska sätta ett slutbetyg går läraren igenom ämnet som helhet, tittar på alla de kunskapskrav som du ska ha uppnått och gör en sammantagen bedömning.

Slutbetyget som sätts ska spegla de kunskaper du har när själva betygsättningen görs men läraren kan såklart även använda underlag från tidigare terminer för att få en helhetsbild av dina kunskaper. Ett nationellt prov väger ofta särskilt tungt i den sammantagna bedömningen men läraren kan inte motivera betyget bara utifrån dina resultat på nationella provet. Det du senast presterat spelar oftast större roll eftersom tanken med skolan är att du ska utvecklas.

📣 Tänk på!
Det är det sist satta betyget som gäller och även om du ibland har fått ett så kallat ”betyg” på ett prov eller en uppgift är det inte sant att läraren samlar de ”betygen” och att ditt slutbetyg skulle bli som ett medelvärde av dessa.

Du kan både höja och sänka dina betyg i nian

Eftersom slutbetyget ska spegla de kunskaper du har när betyget sätts kan du under årskurs nio både höja och sänka dina betyg. Den viktigaste poängen är den poängen du får under våren och i de ämnena som du läser under vårterminen kan du alltså både höja och sänka innan slutbetyget sätts.

📣 Tänk på!
De ämnena som du inte läser i nian kan du inte höja. Om du läst klart ett ämne under en tidigare termin, det vill säga att du avslutat det ämnet, har redan ett slutbetyg satts i det ämnet.

Det kan därför vara bra att prata med dina lärare och ta reda på vad som krävs för att du ska kunna höja dig i ett ämne. Det är också bra om du frågar vilka ämnen du inte längre kommer läsa i nian, så du inte tror att du kommer kunna påverka det betyget under sista året.

Här kan du som är orolig för dina betyg läsa mer!

Räkna ut ditt meritvärde

Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa slutbetyg från grundskolan. 17 gäller om du har läst moderna språk. Det högsta meritvärdet du kan få är 340 om du läst moderna språk, annars är det 320 som är det högsta.

Här kan du räkna ut ditt meritvärde

Senast uppdaterad: 11 maj 2023

Vanliga frågor

  • Slutbetyget är det betyg du får när du läst färdigt ett ämne. Slutbetyget sammanfattar hur du har presterat i ämnet som du läst och det är med slutbetyget som du kommer söka vidare till gymnasiet.

  • Slutbetyget i ett ämne får du när du läst klart ämnet. Det innebär att du kan få ett slutbetyg redan i årskurs åtta, om det är så att du inte kommer läsa det ämnet mer. Oftast får du dina slutbetyg under vårterminen i årskurs nio.

  • Det är läraren i de olika ämnena som sätter slutbetygen i grundskolan. Man utgår då från betygskriterierna och sätter det betyg som bäst motsvarar elevens kunskaper i ämnet.

Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-11-19

Gymnasiearbete

Gymnasiearbete är en uppgift om 100 gymnasiepoäng som du som elev ska genomföra, vare sig du går ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program inom gymnasieskolan. Ditt gymnasiearbete är som ett kvitto på att du som elev är förberedd för högskolestudier eller för arbete inom ett visst yrkesområde. Det ­kan också genomföras som arbetsplatsförlagt lärande.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-03-03

Studieteknik på gymnasiet

Genom att utveckla din studieteknik kan du plugga effektivt och ha mer tid för annat, men det är inte helt lätt att lista ut vad som funkar. Ta del av våra tips och hitta vad bra studieteknik innebär för dig!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om matlagning, bakning, service och företagande. Programmet leder till en yrkesexamen och du kan börja jobba direkt efter gymnasiet som till exempel kock eller konditor.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin