Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Rangordna dina val till gymnasiet

Att välja gymnasium är en spännande tid fylld av både möjligheter och många val. Men hur gör man när man har flera alternativ att välja mellan?

När det har blivit dags för dig att fylla i din ansökan till gymnasiet får du också rangordna dina olika alternativ. Det innebär att du placerar de gymnasieskolor du önskar gå på i en ordning som speglar din prioritering. Att veta vilken skola man ska sätta först kan kännas som en utmaning, men oroa dig inte – vi finns här för att hjälpa dig på vägen.

1. Börja med att fundera på vad du vill

Innan du gör din ansökan kan det vara bra att fundera på vad som är viktigt för just dig när det gäller din framtida gymnasieutbildning. Tänk på att du både ska fundera på VAD du vill läsa och VAR du vill läsa det någonstans. Vill du kanske fokusera på ett specifikt ämnesområde, som till exempel naturvetenskap eller vård och omsorg? Eller vill du hellre gå på en skola som har ett bra rykte eller som liggare närmare ditt hem? Se till att göra en lista över vad du tycker känns viktigt och använd sedan den listan för att rangordna dina val när du gör din ansökan.

Hitta gymnasieprogram här

2. Lägg det du helst vill läsa högst upp

När du fyller i själva ansökan är det viktigt att tänka på att placera det du helst vill läsa högst upp. Du sätter alltså det program och den skola som du är mest intresserad av som alternativ ett och det du näst helst önskar att komma in på som alternativ två och så vidare.

💡 Ditt förstahandsval är alltid det valet som kommer att prövas först, det vill säga före de valen som du lagt längre ner i din ansökan. När du blir antagen på ett val så kommer alla val som du lagt under det valet att strykas och det är därför viktigt att du lägger utbildningarna som du helst vill gå överst i din ansökan.

Exempel: Du har sökt barn- och fritidsprogrammet med inriktning pedagogiskt och socialt arbete i Göteborg på tre olika skolor och rangordnat dem på följande sätt:

Nummer 1: Barn- och fritidsprogrammet, Hulebäcksgymnasiet
Nummer 2: Barn- och fritidsprogrammet, Krokslättsgymnasiet
Nummer 3: Barn- och fritidsprogrammet, Burgårdens gymnasium

Du blir antagen på barn- och fritidsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet. Dina ansökningar till Krokslättsgymnasiet och Burgårdens gymnasium kommer nu att strykas.


💡 Blir du däremot antagen till ett val längre ner i din ansökan, till exempel ditt andra- eller tredjehandsval, sätts du automatiskt som reserv på ditt förstahandsval och du kan då välja att stå kvar som reserv till de program du är behörig till som du lagt högre upp i ansökan. De val du rangordnat lägre än det du blev antagen till kommer då att strykas. Vill du inte stå kvar som reserv till ditt högre val måste du tacka nej till att stå kvar som reserv.

Exempel: Du har sökt ekonomiprogrammet med både juridik och ekonomi som inriktning på olika skolor i Lund. Du har också sökt naturvetenskapsprogrammet på en skola. Du har rangordnat dina val på följande sätt:

Nummer 1:  Ekonomiprogrammet, Juridik, Procivitas Privata Gymnasium
Nummer 2: Ekonomiprogrammet, Ekonomi, Hvilan Gymnasium
Nummer 3: Ekonomiprogrammet, Ekonomi, Drottning Blankas Gymnasieskola
Nummer 4: Naturvetenskapsprogrammet, Hvilan Gymnasium   

Du blir antagen på ekonomiprogrammet på Hvilan Gymnasium. Du hamnar då som reserv till ekonomiprogrammet på Procivitas Privata Gymnasium. Dina ansökningar till ekonomiprogrammet på Drottning Blankas Gymnasieskola och naturvetenskapsprogrammet på Hvilan Gymnasium kommer nu att strykas.


3. Gör flera val

Antagningen baseras på vilken meritpoäng du har, alltså dina betyg. Det kan vara bra att söka flera alternativ till gymnasiet, för även om du har höga betyg kan det fortfarande hända att du inte blir antagen till den skola eller det program du tänkt dig. Då är det viktigt att du har andra alternativ.

Det kan också vara bra att söka till samma utbildning på flera olika skolor. Genom att lägga till flera olika val i din ansökan ökar du också chansen att få en plats på en utbildning som du vill gå på.

Tänk på att för att bli antagen till ett gymnasieprogram måste du vara behörig. Det innebär att du behöver ha godkända betyg i de ämnen som krävs för den utbildningen. Tänk på att inte lägga till val som du inte har behörighet till eftersom du ändå inte kommer bli antagen till dessa.

tonåring som skrattar

Du kan alltid ändra dig

Det är naturligt att känna en viss osäkerhet när man tar stora beslut som gymnasievalet. Efter att du lämnat in din ansökan kommer det att finnas en så kallad omvalsperiod. Under den perioden kan du lägga till, ta bort eller ändra rangordningen av dina gymnasieval. Även om du lägger till, tar bort, ändrar rangordningen eller gör en helt ny ansökan under omvalsperioden kommer du ändå ha samma chanser att komma in som de som sökte under första ansökningsperioden. Här kan du läsa mer om omvalsperioden.

Om du inte skulle komma in på ditt förstahandsval kan du alltid hoppas på en reservplats. Det kan bli reservplatser på utbildningar om någon hoppar av eller tackar ja till en annan plats och då kan du ta den elevens plats.

💭 Osäker på vilket gymnasieprogram som skulle passa dig?

Gör vårt gymnasietest här

Genom att göra research och vara ordentligt förberedd ökar du chanserna att hitta en skola och en utbildning som passar dig. Glöm inte bort att du alltid kan ta hjälp av en studie- och yrkesvägledare när du ska ansöka och rangordna dina val.

Lycka till med ditt gymnasieval! ❤️

Petra Paulin

Petra Paulin

Studie- och yrkesvägledare (Visa mer)
Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv. (Mindre)

Om

Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv.
Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser