Visa gymnasium.se som: Mobil
gymnasiestudier utomlands

5 vanliga frågor om gymnasiestudier utomlands

Att genomföra en del av dina gymnasiestudier utomlands är populärt och en otrolig möjlighet för dig som vill utvecklas både personligt och kunskapsmässigt. Men hur fungerar det egentligen att studera utomlands? Vad är det viktigaste att tänka på? Här har vi listat de fem vanligaste frågorna som ställs inför gymnasiestudier utomlands! 

Hur gör jag om jag vill gå ett utbytesår på gymnasiet?

När du pluggar din gymnasieutbildning kan du välja att antingen gå en utbytestermin eller ett utbytesår utomlands. Du kan själv ordna dina med alla förberedelser innan eller ta hjälp av en organisation som hjälper dig med hela processen. Du får oftast finansiera dina utlandsstudier själv men det finns också möjlighet till studiestöd såsom stipendier. 

Vart i världen kan jag studera? 

Det finns stora valmöjligheter när det kommer till var i världen du kan studera. Det kan se lite olika ut beroende på vilken världsdel och vilket land du väljer. Vill du studera i Europa kan du ansöka om ett “ettårsprogram”. Du kan ansöka om du går första eller andra året på gymnasiet. Syftet med programmet är att du ska utveckla dina språkkunskaper inom det språk du valt. Om du läser spanska i gymnasiet kan du till exempel åka på ett ettårsprogram till Spanien för att utveckla dina kunskaper. 

Vill du istället studera utanför Europa kan du välja att gå en så kallat “High School-år”. Under ditt High School-år läser du de ämnen som skolan erbjuder, precis som en vanlig utbildning. De nordiska länderna har ett avtal om nordisk utbildningsgemenskap vilket gör det möjligt att studera mellan länderna då utbildningen ser liknande ut. 

Hitta gymnasiestudier utomlands

Kan jag läsa på ett svenskt gymnasium utomlands? 

Ska du flytta eller bor du utomlands med din familj och funderar på möjligheten att studera på ett svenskt gymnasium i landet? Det är absolut möjligt! Det finns flera svenska skolor i olika länder som bedriver svensk utbildning. Utbildningen gör det möjligt för dig att sedan flytta tillbaka till Sverige för studier eller arbete. Om du önskar underhålla det svenska språket och den svenska kulturen är en svensk skola utomlands ett bra alternativ.

Om du flyttar utomlands under en kortare period, till exempel för att dina föräldrar behöver flytta på grund av jobb, kan du genom Hermods Distansgymnasium läsa en gymnasieutbildning på distans.

Kan jag tillgodoräkna mina betyg från mina utlandsstudier? 

Det inte alltid säkert att du kan få alla kurser under dina utlandsstudier tillgodoräknade. Om inte måste du gå ett extra år eller termin på gymnasiet hemma i Sverige. Ett tips är därför att kolla med din skola om, och i så fall vilka, kurser du kan tillgodoräkna. Dock ger utlandsstudier oftast högskolebehörighet, vilket gör att du inte behöver tänka på det om du vill söka utbildning efter gymnasiet. Dina utländska betyg jämförs med svenska betyg och sedan görs bedömning av vad de motsvarar. 

Vad krävs för att jag ska kunna läsa gymnasiestudier utomlands? 

Du behöver inte gå ett specifikt gymnasieprogram eller på en specifik gymnasieskola för att vara behörig för utlandsstudier. Du behöver därmed inte ha läst några specifika kurser för att få åka utomlands och studera. 

Tänk på att utlandsstudier är ett stort steg att ta. Det kommer vara annorlunda att studera i ett annat land än i Sverige. Det finns alltid hjälp och stöd att få från studievägledare och lärare på din skola. Om du väljer att resa med en organisation finns de med under hela din studietid som stöd. Gymnasiestudier utomlands kommer att vara en resa att minnas och du kommer att utvecklas mycket som person och få vänner för livet. 

Du kan läsa mer om gymnasiestudier utomlands här

Senast uppdaterad: 23 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-03-23

Kompletterande svensk undervisning

Kompletterande undervisning i svenska innebär att utlandssvenska barn och ungdomar får utbildning i svenska och om Sverige. Undervisningen följer inte den gällande läroplanen och kursplaner utan utgår istället från en egen fastställd kursplan. Som elev går du på en inhemsk eller internationell skola och får undervisning i det svenska språket och om det svenska samhället som kompletterar din underv ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Tidsplan för gymnasievalet 2022

Tidsplanen för gymnasievalet ser ungefär likadan ut var du än bor i Sverige, men de specifika datumen skiljer sig lite åt beroende på i vilken kommun/vilket län du bor i. Vi på gymnasium.se har därför samlat datumen för 2022 års gymnasieval, preliminär antagning, omval och slutlig antagning för hela Sverige på denna sida. Saknas någon ort/kommun i listan? Kontakta oss här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-10-11

Teknikprogrammet (TE)

Har du ett intresse för teknik och vill lära dig mer om teknikutveckling? Då ska du välja teknikprogrammet! Läs mer om programmet här!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin