Visa gymnasium.se som: Mobil

Resultat av Skolvalet 2014

Resultat av Skolval 2014 och jämförelse med det officiella riksdagsvalet

Skolvalet vs riksdagsvalet

Nu har resultatet av 2014 års skolval tillkännagivits. I detta val får ungdomar i åldrarna 16-19 delta, vilket innebär att hundratusentals elever runtom i landet tar ställning under supervalåret. Skolval 2014 arrangerades i våras till Europaparlamentsvalet och nu i september riksdagsvalet.

Skolvalet pågick mellan den 1 och 12 september på skolor runtom i hela Sverige. Stödet för olika partier skiljer sig stort mellan olika skolor och olika delar av landet. Exempelvis röstade 80% på Sverigedemokraterna på en skola i Skurup, men i riket generellt är skillnaderna mindre markanta, och stödet från SD snarare svagare. 

Mest röster i Skolvalet kammade Socialdemokraterna hem med 25% av rösterna, följt av Moderaterna (21%) och Miljöpartiet (15%).

Miljöpartiet dubbelt så populärt bland eleverna

Ser man till resultatet av det officiella riksdagsvalet hos Valmyndigheten, ligger de största skillnaderna i stödet för Miljöpartiet som fick mer än dubbelt så stor andel hos rösterna bland de unga, samt i Socialdemokraternas svagare ställning i Skolvalet (25% mot 31% i det offficiella riksdagsvalet).

Generellt kan man se att de stora partierna S, M och SD har fått färre röster i Skolvalet, medan allianspartierna FP och C har ett något större stöd bland de unga.

Särskiljande för Skolvalet är också att Piratpartiet har en något starkare ställning med närmare 2% av rösterna, att jämföra med 0,43% i riksdagsvalet, medan FI:s ställning är knappt en procent svagare och Kristdemokraterna mer än två procentenheter svagare i Skolvalet.

Resultatet av Skolvalet 2014


Senast uppdaterad: 10 jun 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-06-08

Idéburen skola - vad är det?

Idéburna skolors riksförbund är en organisation som arbetar för en samhällsnyttig och icke-vinstutdelande skola präglad av mångfald och utveckling.

Det finns såväl förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och eftergymnasiala skolor som är idéburna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Eleverna är inte nöjda med det nya betygssystemet

Eleverna är inte nöjda med det nya betygssystemet med A-F som infördes i den svenska skolan 2011. De menar att det är för svårt att få betyget A, vilket sänker motivationen för gymnasieeleverna. Skolverket menar att det hela är ett missförstånd över hur betygssystemet ska fungera.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Nej till obligatoriskt gymnasium

I ett tillkännagivande till regeringen den 9 april slogs det fast att gymnasiestudier fortsatt ska vara frivilliga . Det ska inte heller vara obligatoriskt att läsa in grundläggande högskolebehörighet på yrkesprogram. Att gymnasiet ska vara obligatoriskt var tidigare ett vallöfte från Socialdemokraterna, men en stor gymnasieutredning har nu tillsatts för att reda ut vilka åtgärder som behövs i den svenska gymnasieskolan.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin