Visa gymnasium.se som: Mobil

Resultat av Skolvalet 2014

Resultat av Skolval 2014 och jämförelse med det officiella riksdagsvalet

Skolvalet vs riksdagsvalet

Nu har resultatet av 2014 års skolval tillkännagivits. I detta val får ungdomar i åldrarna 16-19 delta, vilket innebär att hundratusentals elever runtom i landet tar ställning under supervalåret. Skolval 2014 arrangerades i våras till Europaparlamentsvalet och nu i september riksdagsvalet.

Skolvalet pågick mellan den 1 och 12 september på skolor runtom i hela Sverige. Stödet för olika partier skiljer sig stort mellan olika skolor och olika delar av landet. Exempelvis röstade 80% på Sverigedemokraterna på en skola i Skurup, men i riket generellt är skillnaderna mindre markanta, och stödet från SD snarare svagare. 

Mest röster i Skolvalet kammade Socialdemokraterna hem med 25% av rösterna, följt av Moderaterna (21%) och Miljöpartiet (15%).

Miljöpartiet dubbelt så populärt bland eleverna

Ser man till resultatet av det officiella riksdagsvalet hos Valmyndigheten, ligger de största skillnaderna i stödet för Miljöpartiet som fick mer än dubbelt så stor andel hos rösterna bland de unga, samt i Socialdemokraternas svagare ställning i Skolvalet (25% mot 31% i det offficiella riksdagsvalet).

Generellt kan man se att de stora partierna S, M och SD har fått färre röster i Skolvalet, medan allianspartierna FP och C har ett något större stöd bland de unga.

Särskiljande för Skolvalet är också att Piratpartiet har en något starkare ställning med närmare 2% av rösterna, att jämföra med 0,43% i riksdagsvalet, medan FI:s ställning är knappt en procent svagare och Kristdemokraterna mer än två procentenheter svagare i Skolvalet.

Resultatet av Skolvalet 2014


Senast uppdaterad: 10 jun 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Så sökte elever till gymnasieskolan 2014/2015

Så valde niondeklassarna gymnasium inför läsåret 2014/2015. Vi tittar på hur elever valde utifrån föräldrars bakgrund och utbildningsnivå samt redovisar hur stor andel av de sökande som var behöriga till de olika programtyperna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-12

Jobb som kan ersättas av AI

Artificiell intelligens, AI, är ett nytt fenomen som förutspås få en allt mer central roll i dagens moderna samhälle. AI innebär intelligens hos maskiner som gör att de kan utföra arbetsuppgifter som bara människor kunnat göra tidigare. Med hjälp av AI kan en dator, genom smarta algoritmer, lösa problem utan att få exakta instruktioner av en människa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

S och MP överens om att gymnasiet blir obligatoriskt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens i sin skolpolitik om att gymnasiet ska bli obligatoriskt. De vill också se högre lärarlöner och mindre klasser.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin