Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur funkar mattekurser?

28 sep 2023
FRÅGA
Hej!
Jag har en fråga jag går på vuxenutbildning och där började jag på gymnasiet matte 1b men jag behöver matte 4 . Varför går jag på matte 1b stället matte 1a jag behöver matte fyra och matte fyra är 1a, 1b, 1c, 1d, är det inte betyder så?. Och en fråga till vilka matte behöver jag på vuxen utbildning för att bli tandläkare?

det har är konstigt för mig jag fatar inte med de siffror och bokstäver.

Svar:

01 okt 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

För att läsa på universitet och högskola krävs det först att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har något av följande:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Utöver det behöver du de kurser som krävs för särskild behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Det innebär att du måste läsa matte 1, matte 2, matte 3 och matte 4.

Du läser matten i spår b eller c. Spåren (a, b och c) går ihop efter nivå 3 så Matte 4 är bara en enda kurs. Spår a innehåller följande kurser: Matematik 1a och 2a. Spår b består av: Matematik 1b, 2b och 3b. Spår c innehåller: Matematik 1c, 2c och 3c. Matematik 4 och 5 samt kurserna i matematik specialisering tillhör inte något spår.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information