Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag gå?

16 sep 2023
FRÅGA
Hej!
Jag går nu höstterminen i nian och vill gärna ha något att sträva mot! Jag har över 300 merit men jag känner att jag bara jobbar för att jobba, jag skulle gärna vilja jobba mot något! Så därför har jag börjat tänka på gymnasium redan nu, såklart kommer jag inte bestämma mig innan jag gått på gymnasie-mässan och på flera öppet hus men det vore kul att få inrikta sig lite grann i alla fall. Jag är väldigt splittrad i vad jag vill välja! Men en sak har fångat mig lite extra, mode design. Jag vill gärna gå mode design, men skulle vilja ha en högskoleförberedande linje i så fall, typ Samhäll mode design ! Finns det?

Svar:

17 sep 2023

Hej,

Vad roligt att du har hittat något som intresserar dig! 

Det finns inget krav på att du måste gå ett specifikt gymnasieprogram för det. Du kan specialisera dig mot modedesign efter gymnasiet och det finns tre högskolorsom erbjuder program i modedesign; Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack. 

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått Hantverksprogrammet på gymnasiet, en del kanske gått Estetiska programmet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis Mönsterkonstruktion med sömnad.  Men antagningen kan också göras helt på arbetsprover så kolla upp vad som gäller för de olika utbildningarna.

Tyvärr är modedesign inte så vanligt på gymnasiet men här finns några skolor du kan kolla på: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=modedesign. Du kan få grundläggande högskolebehörighet på alla program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information