Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag tandläkare?

15 sep 2023
FRÅGA
Hej,

Det är så att jag har läst natur i gymnasiet första och andra året men gick inte ut med godkänt i allt andra året. Nu vill jag plugga i komvux för att få betyget i de ämnena som behövs för att bli behörig till tandläkare. Innebär det att jag måste sitta och samla må mig totalt 22,5 merit eller behöver jag bara läsa behörigheten för tandläkare som är matte 1,2,3,4, biologi 1&2 kemi 1&2 och fysik 1&2. Eller måste jag lägga till massa ämnen för meritpoängen

Svar:

15 sep 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! 

Du behöver både behörigheten och betygen för att komma in på Tandläkarprogrammet. Antagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng. Det krävs A i alla ämnen för att få 20 poäng och full extra meritpoäng för 22,5.  

Jag rekommenderar att du  skriver högskoleprovet då det ökar dina chanser att komma in. Titta även på möjligheten att göra prövningar i de kurser du behöver höja, fråga din SYV på Komvux om det.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information