Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Måste jag gå gymnasiet?

13 sep 2023
FRÅGA
Hej
Jag är en 17 åring kille som har haft svårt med skolan. Jag har gått ett halvår på samhällsvetenskapsprogrammet . Nu har jag precis börjat på ett annat gymnasium . Det är ett gymnasium med inriktning försäljning och service, och jag hatar det. Jag hoppades på att det skulle vara mycket försäljning och service och mer praktik. Men det är istället försäljnings ämnen två dagar i veckan resten är bara dom ämnena jag hatar matte, engelska, svenska, naturkunskap och idrott. Jag trivs verkligen inte med skolan. Skola passar liksom inte mig. Min fråga är om jag kan göra något annat istället för gymnasiet? Kan jag söka ett jobb? Kan jag klara mig utan gymnasiet? I så fall hur påverkar det min framtid? Jag tror inte att det skulle hjälpa att byta gymnasium. Jag känner mig liksom låst i 3 år till. Skola passar mig verkligen inte. Ska man behöva gå och lida sig igenom hela gymnasiet även om man hatar det?

Svar:

14 sep 2023

Hej,

Gymnasieskolan är en en ganska generell utbildning även om man väljer ett yrkesprogram. Matte, svenska och engelska kommer alltid ingå då de krävs för att man ska få gymnaiseexamen och behörighet till vidare utbildningar. 

Det som är minst likt ett vanligt gymnasieprogram är att gå ett lärlingsprogram. En lärlingsutbildning är för dig som vill lägga en stor del av din gymnasieutbildning ute på en arbetsplats. På en lärlingsutbildning ska minst 1250 poäng vara förlagda på en arbetsplats, vilket motsvarar hälften av gymnasieutbildningen. Lärlingsutbildning är till för dig som vill arbeta ute på en arbetsplats redan under gymnasiet och varianten finns på alla yrkesprogram. Så om du är intresserad av det kan du kolla om du hittar en skola du vill gå här: https://www.gymnasium.se/sok/larlingsutbildning.

Du kan inte hoppa av gymnasiet utan att dina föräldrar är med på dina planer. Det är svårt att få jobb utan gymnasieutbildning så alternativen är inte så många om inte dina föräldrar vill försörja dig medan du gör något annat.

När du blir 18 år har du alternativet att gå klart gymnasiet på folkhögskola, vilket är en annan skolform, som kan passa vissa bättre. Så du kan fundera på det som alternativ också.

Slutligen ska du prata med din skolans SYV och kurator om du inte trivs i skolan. Då kan de hjälpa dig ytterligare.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information