Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man gå gymnasiet med F i matte?

11 sep 2023
FRÅGA
Hej jag har kämpat med matten sedan jag började 4an och går i nian nu och vill söka till fotbollsgymnasium NIU men klarar ej matten tror du jag får komma in har godkänt i nästan alla ämnen och vet att jag kommer höja dem ämnen denna termin. Så tro du jag har en möjlighet. Och skulle det vara möjligt att om de tycker att jag ör bra att de gör undantag jag tänker att det är synd att jag är godkänd men att matten gör det svårt bara d ämnet som ör jobbig

Svar:

12 sep 2023

Hej,

Vad tråkigt att du har svårt med matten! För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Därför är det viktigt att du pratar med matteläraren och får veta vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd i matte. 

Om det är så att du inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så du får veta mer om det. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information