Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli läkare med epilepsi?

24 aug 2023
FRÅGA
Hej, jag är 15 år och började precis i nian och jag är intresserad av att bli specialistläkare i framtiden. (Har inte kommit fram till vilken specialisering jag skulle vilja ha än)

Jag har 3 frågor angående detta;

1. Jag har Epilepsi, skulle jag fortfarande kunna bli läkare med det? (Jag fick diagnosen för lite över ett år sedan och har varit fri från anfall i ungefär exakt ett år nu.

2. Jag försöker just nu inte så mycket i skolan och det slutar med att jag bara pluggar precis innan proven och jag jobbar inte mycket på lektionerna men jag har ändå 290 i merit (dock bara C i alla NO ämnen men jag är väldigt säker att jag skulle kunna få upp det till A'n och B'n). Skulle jag kunna bli läkare med den här merit-nivån?

3. Hur gammal skulle jag vara när jag är färdigutbildad?

Det var allt, tack i förhand!

Svar:

25 aug 2023

Hej,

För att kunna få en svensk legitimation behöver du visa att du har rätt yrkeskvalifikationer för ditt yrke samt nödvändiga språkkunskaper i svenska, danska eller norska. Det finns inga hälsokrav för att du ska kunna gå utbildningen och få din legitimation. Sedan måste man kunna utöva den tjänst man valt utan att ens sjukdom blir en fara för patienterna. Det finns inget generellt att säga utan det är individuella bedömningar. Kan man inte utöva sitt jobb kan man bli av med sin läkarlegitimation. Prata med din läkare om dina framtidsplaner så kan hen upplysa dig om vad du bör tänka på.

Intagningspoängen på Läkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng. Det krävs A i alla ämnen för att få 20 poäng och full extra meritpoäng för 22,5. 

Läkarutbildningen är legitimationsgrundande och omfattar 6 års studier på heltid. Efter läkarexamen kan du således ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. För att bli specialistläkare behöver du därefter genomgå ST under minst 5,5 år.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information