Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad gör man om man inte kommer in på gymnasiet?

15 aug 2023
FRÅGA
Hej.
Jag har nu sökt gymnasium men står fortfarande för reserv för alla. Eftersom skolan börjar imorgon undrar jag vad som kommer hända nu? Ska jag bara sitta här och vänta på att komma in eller hur är det? Är det ens möjligt att missa en del av en termin och börja t.ex efter höst-eller jullovet? Hjälp

Svar:

25 aug 2023

Hej, 

Skulle det vara så att du inte kommer in på något av de val du har fyllt i på din ansökan finns det fortfarande möjligheter att du kommer in på reservantagningen. I juli påbörjas reservantagningen till gymnasiet och sträcker sig till mitten av september. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. De flesta brukar få en plats i reservvalet. Det finns alltid någon skola som har en plats kvar. Men man kan inte alltid välja skolan själv om man inte har kommit in i den slutgiltiga antagningen som ni får besked om i juli. 

I Augusti brukar skolorna ta över antagningen efter ett visst datum. Hör av dig till gymnaiseantagningen där du bor så att du vet när det sker. Efter det kan man höra av sig direkt till skolorna angående köplatser.

Lycka till! / Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information