Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur gör jag om jag ska flytta under gymnasieantagningen?

08 aug 2023
FRÅGA
Hej ! Jag har en fråga angående att jag ska flytta efter den slutgiltiga antagningen till gymnasiet. Jag har kommit in på ekonomiprogrammet i min nuvarande hemkommun men nu har min familj bestämt sig för att flytta ner till Lund under hösten. Jag undrar då vad Lunds kommun har för skyldigheter gentemot mig att tilldela mig en gymnasie plats och hur jag bäst går tillväga för att få gå ekonomiprogrammet i Lund istället?

Mvh

Svar:

08 aug 2023

Hej,

Du ska alltid informera gymnasieantagningen i din kommun om du ska flytta under antagningen. Ansökan till gymnasiet görs alltid genom den kommun där du är folkbokförd. Även om du ska flytta till en annan kommun, gör du alltså ditt gymnasieval via antagningskansliet i den kommun som du bor i. Beroende på när du flyttar och hur kalendern för antagningen ser ut, kan du sedan bli överförd till ett nytt kansli. 

Eftersom slutantagningen är den viktigaste delen av antagningen har det betydelse om du flyttar före eller efter denna. Om du är folkbokförd i din nya kommun i tid till slutantagningen i juni innebär det att du har samma möjligheter att bli antagen som andra elever i kommunen.

Om du har blivit antagen till en kommunal skola i din tidigare kommun, är du garanterad en plats i din nya kommun på det program du blivit antagen till.

Hoppas det känns lite klarare och att gymnasieantagningen kan hjälpa dig reda ut exakt hur det kommer att bli i ert fall!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information