Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Söka gymnasium med utländska betyg

31 jul 2023
FRÅGA
Hej!
Det är så att min vän pluggade Åk 9 utomlands (turkiet) och hon undrade om hon kunde då ansöka gymnasium i sverige med tanke på att de ska flytta tillbaka. Om det går, hur går det till? Kan man få hjälp med det?

Svar:

07 aug 2023

Hej,

För sökande som har utländska betyg finns det möjlighet att bli antagen till en utbildning vid sidan av den vanliga antagningen. Det kallas då för att du blir prövad i fri kvot, som är reserverad för ett begränsat antal platser på en utbildning. Du gör ingen speciell ansökan för att bli prövad i fri kvot. Du ansöker som vanligt, men dokument med utländska betyg eller särskilda skäl bifogas till din ansökan.

För att kunna antas i fri kvot måste du vara behörig till utbildningen du har sökt. Man behöver alltså svenska för att söka till ett svenskt gymnasium. Söker man till en internationell skola (International Baccalaureate)  kan man dock få undantag från betyg i svenska.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information