Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag gå gymnasiet med f i matte?

31 jul 2023
FRÅGA
Hej jag går har precis gått ur 8:an och börjar 9:an efter sommaren. Jag känner att jag skulle vilja gå vård och omsorgsprogrammet för att jag tycker det passar mig. Jag har vård och omsorgsprogram som förstaval och där jag har redan nu meriten som krävs men jag har inte godkänt i Matte. Så kan man komma in även fast man bara har meriten och inte godkänt i Matte?

Svar:

08 aug 2023

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. 

Om det är så att man inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så ni får veta mer om det. Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information