Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur funkar reservantagningen till gymnaiset?

27 jul 2023
FRÅGA
Hej, jag gjorde ett sent ändrings val och nu vet jag inte hur något går till? När vet jag om jag kommit in eller inte? Om de är fullt så ställs man väl på en reserv lista och då undrar jag hur man ser vilken plats man står på och när men kan se de? Skulle verkligen uppskatta svar. Mvh

Svar:

09 aug 2023

Hej,

Det kan variera när och hur man får reda på om man kommit in när man söker i efterhand. När det första antagningsbeskedet kommit i juli påbörjas de så kallade reservantagningarna till gymnasiet. Om de elever som redan blivit antagna tackar nej till sina platser eller blir antagna till ett högre val, kan det bli lediga platser på vissa gymnasium eller program. 

Det är skolorna som tar över själva reservantagningen och den håller på ungefär till mitten av september. Dock kan det variera när skolan tar över själva antagningen, ibland är det vid terminsstart och ibland är det först i september. Oavsett får skolan bättre koll på hur många lediga platser de har på de olika programmen efter reservantagningen. 

Ta kontakt med gymnasieantagningern i din kommun för att få mer information om hur dte funkar där.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information