Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur gör jag om jag ska flytta under gymnasieantagningen?

01 jul 2023
FRÅGA
Hej, nu har nyss gymnasievalet varit och jag har tackat ja till gymnasiet jag kom in på, men jag kommer nog att behöva flytta till en annan kommun och därför byta gymnasie så jag tänkte ifall det fanns ett sätt att söka innan klasserna fastställs?

Svar:

21 sep 2023

Hej,

Du ska alltid informera gymnasieantagningen i din kommun om du ska flytta under antagningen. Ansökan till gymnasiet görs alltid genom den kommun där du är folkbokförd (och du kan söka i båda län från din nuvarande kommun). Även om du ska flytta till en annan kommun, gör du alltså ditt gymnasieval via antagningskansliet i den kommun som du bor i. Beroende på när du flyttar och hur kalendern för antagningen ser ut, kan du sedan bli överförd till ett nytt kansli. 

Eftersom slutantagningen är den viktigaste delen av antagningen har det betydelse om du flyttar före eller efter denna. Om du är folkbokförd i din nya kommun i tid till slutantagningen i juni innebär det att du har samma möjligheter att bli antagen som andra elever i kommunen.

Om du har blivit antagen till en kommunal skola i din tidigare kommun, är du garanterad en plats i din nya kommun på det program du blivit antagen till.

Jag rekommenderar att du kontaktar din studie-och yrkesvägledare i skolan och att ni kollar på vad ni kan göra för att ändra i din gymnasieansökan trots att ansökningstiden gått ut. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information