Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är jag behörig till gymnaiset?

22 jun 2023
FRÅGA
kan man komma in i yrkes med 79 merit

och kan man plugga upp dem ämnerna man hade f i itroduktionsprogrammet sen börja med den jämmnåriga klasssen

Svar:

22 jun 2023

Hej,

För att vara behörig för gymnasiet  är matte, svenska och engelska nödvändigt. Vidare så behöver man godkänt i fem ämnen till för att kunna gå ett yrkesprogram och i nio ämnen till för ett högskoleförberedande program. Här kan du läsa mer om vad som är behörigheten till de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Om man inte är behörig till ett nationellt program behöver man gå på Introduktionsprogrammet. Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda deras elever som inte är behöriga att gå på Introduktionsprogram.  På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. 

På Introduktionsprogrammet finns fem inriktningar: Preparandutbildning, Programinriktat individuellt val (PRIV), Yrkesintroduktion, Individuellt val och språkintroduktion. Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja och läs gärna på om de olika inriktningarna så du vet vad som intresserar dig: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information