Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man gå gymnasiet med F i matte?

18 jun 2023
FRÅGA
hej! jag har haft mycket frånvaro under 9:an pga psykisk ohälsa och nådde inte ett godkänt betyg i matte. tror du att jag kommer kunna komma in på frisör linjen utan betyg i matte?

Svar:

20 jun 2023

Hej,

Vad tråkigt att du mått dåligt! För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. Därför är det viktigt att du pratar med din skola och får veta vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd i matte (det kanske exempelvis finns sommarskola).

Om det är så att du inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så du får veta mer om det. Här kan du också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information