Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag jurist?

30 maj 2023
FRÅGA
Hej
Vilka HL respektive SL kurser behöver jag läsa på IB-programmet för att bli behörig till juristprogrammet? Därtill undrar jag hur man får 2.5 poäng extra meritpoäng om man läser IB.

Svar:

31 maj 2023

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

 Den särskilda behörigheten till Juristprogrammet är Historia 1b / 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Du ska prata med din studie-och yrkesvägledare i skolan för att få hjälp att se över din studieplan och se till att du läser motsvarande kurser.

Sökande med IB-examen får på samma sätt som elever inom svenska gymnasieskolan tillgodoräkna sig meritpoäng i moderna språk, engelska och i matematik och då maximalt 2,5 poäng. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information