Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur många F kan man ha och ändå få gymnaiseexamen?

29 maj 2023
FRÅGA
Hej jag går i andra året i gymnasiet och jag undrar hur många underkänt man kan få innan man inte kan ta studenten. Just nu har jag 3 F och in få fler längre fram. Hur många får man ha innan man inte kan ta studenten?

Svar:

29 maj 2023

Hej, 

Beroende på om du läser ett högskoleförberedande eller yrkesförberedande program kan det se lite olika ut. Först och främst har de båda gemensamt att man måste ha godkänt i minst 2250 av 2500 poäng, alltså kan man vara underkänd i 250 poäng (vilka kurser manintefår vara underkänd på för att ta examen står nedan). På båda ska man även ha ett godkänt gymnasiearbete. 

Sedan om det gäller ett yrkesförberedande program ska man, förutom ovanstående punkter, ha ett godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk 1, Matte 1 och Engelska 5. Man ska också ha godkänt betyg i minst 400 poäng av de programgemensamma ämnena, alltså de ämnen som är specifika för det programmet. Du kan se vilka ämnen det gäller om du söker på ditt program på vår hemsida, längre ner på sidan finns poängplanen. 

Om du däremot läser ett högskoleförberedande program gäller det även att man ska ha godkänt betyg i Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3, Matte 1 och Engelska 5 och 6. 

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information