Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur fungerar slutbetygen i nian?

23 maj 2023
FRÅGA
Hej! Jag undrar om mitt modersmålsbetyg från 7an kommer räknas med i nians slutbetyg och på så sätt ersätta mitt sämsta betyg. Är det så eller räknas inte betyg med alls?

Svar:

24 maj 2023

Hej,

I grundskolan får man betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs 6. Sedan får man ett nytt betyg varje termin fram till våren i årskurs 9 när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget man söker vidare till gymnasieskolan. I de tidigare terminsbetygen har läraren kanske inte kunnat bedöma hela ämnet eftersom man inte har hunnit gå igenom allt som ska ingå. Men i slutbetyget kan läraren titta på ämnet som helhet och alla kraven på kunskap som eleven ska i de olika ämnena. 

Betyget ska spegla elevens kunskaper vid tiden för betygssättningen men även underlag från tidigare terminer kan vara relevanta för att få en helhetsbild av kunskaperna. Man kan både höja och sänka sina betyg i nian och det är alltså det sist satta betyget som gäller (inte något slags medelvärde av alla tidigare betyg). 

Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg. Det 17:e betyget räknas med ifall du har läst moderna språk. Annars räknas meritvärdet ut på dina 16 bästa betyg.

Här kan du räkna ut ditt meritvärde: https://www.gymnasium.se/meritvarde-14151.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information