Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag börja gymnasiet med f i engelska?

22 maj 2023
FRÅGA
Hej jag ska börjar i gymnasiet.
Jag undrar vad ska man göra om man är inte Godkänt i Engelska. Kan man inte gå in i Vård omsorg eller samhällekunskap. Måste man gå in i IM program. Om jag kommer gå in Där som kommer jag missa år.

Svar:

23 maj 2023

Hej,

Alla nationella gymnasieprogram kräver att man har godkänt betyg i matte, engelska och svenska. Här kan du läsa mer om vilka behörighetskrav de olika gymnasieutbildningarna har: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Om man inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram så kan man gå ett Introduktionsprogram där man läser upp sin behörighet. Efter att man har behörigheten så kan man fortsätta till det program man vill gå. Det finns olika Introduktionsprogram så du bör prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan så att du kan välja det som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om introduktionsprogrammen: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch. Det är dock mycket möjligt att du kan börja på Vård-och omsorgsprogrammet om det finns en lösning där du samtidigt kan läsa upp engelskan. Så prata med din SYV om det så får du hjälp.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information