Kan man gå NIU i annan kommun?

22 maj 2023
FRÅGA
Hej!
Min son bor i Gävle men har sökt och kommit in på NIU fotbollsgymnasiet i Uppsala. Behöver jag göra adressändring och skriva honom i Uppsala redan nu? Finns det bidrag att söka för hans boende om kommunerna inte har samarbetsavtal?

Mvh

Svar:

23 maj 2023

Hej,

Det finns två typer av idrottsutbildningar, NIU och RIG. Det finns en viktig skillnad mellan en Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och en Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt medan RIG rekryterar nationellt. Vill man göra sin idrottsutbildning på en annan ort som ens kommun inte har samverkansavtal  med bör man därför välja RIG. 

För att bli mottagen i första hand om du söker NIU utanför länet, så måste det finnas ett samverkansavtal mellan din hemkommun och kommunen som du sökt till. Gymnasieantagningen/antagningskansliet i din kommun har information om vilka kommuner de har ingått samverkansavtal med. Alla elever i Sverige har en skolpeng som ska täcka undervisningen, elevhälsa och måltider. Det är genom skolpengen som alla skolor finansierar sin verksamhet, kommunala som fristående skolor. Den betalas av kommunerna till skolorna. 

Be gärna din son att prata med din SYV i skolan så att de kan kolla upp möjligheterna för honom att bli antagen på skolan han vill gå. 

Inackorderingstillägg får du om du studerar på en fristående gymnasieskola, hemortsskola eller en riksinternatskola, och har minst 2 timmars resväg varje dag.

Lycka till! /Petra,SYV

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information