Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag gå gymnasiet på annan ort än den där jag bor?

16 maj 2023
FRÅGA
Hej, Jag går i åk 9 i Västerås och har sökt gymnasium här. Men jag kommer att flytta från västerås till en annan stad. jag undrar om jag får fortsätta att gå i gymnasiet även om jag bor utanför västerås. jag funderar också hur man kan söka studentboende eller hur det funkar med extra tillägg och annat.

Jätte tacksam

Svar:

16 maj 2023

Hej,

Man kan söka gymnasium var man vill. Om du söker till en friskola så har du samma chanser att komma in som de som redan bor i kommunen. Men om du söker en kommunal skola så har du inte samma rättigheter (om det inte är ett speciellt program som inte finns på din hemort). Så försök hitta en friskola så blir det lättar att komma in. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att söka gymnasiet på annan ort: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/riksintag-2495. 

Gå gärna till din studie-och yrkesvägledare i din nuvarande skola så hen kan hjälpa dig så att allt blir rätt under din ansökan och flytt.

Du har rätt till CSN och möjligen även inackorderingstillägg. Läs mer om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270. Men detta täcker troligtvis inte alla dina kostnader för mat och bostad om du skulle vilja flytta på egen hand. Man kan inte få student boende på gymnasiet men vissa skolor (inte så många) har internat. 

Prata med de som har ansvar för din ekonomi (vårdnadshavaren?) om detta så kan du kanske få lite hjälp med att planera. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information