Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man ta examen om man har streck i en kurs?

08 maj 2023
FRÅGA
Hej!

Jag går bygg och anläggning sista året. Jag har fått sträck i mitt individuella val bollsport. Påverkar detta min yrkesexamen även fast jag har godkänt i alla andra ämnen?

Svar:

10 maj 2023

Hej, 

Skillnaden med att få ett F och streck i en kurs är att F är ett betyg medan ett streck är som att man inte har läst kursen alls för att läraren inte har något underlag för att sätta ett betyg. För att ta examen från ett nationellt program behöver man läsa minst 2500 poäng, där man kan ha F i max 250 poäng. Om du endast läst kurser som blir 2500 poäng kan ett streck i en kurs betyda att du inte har läst allt som krävs för att ta examen. Du får du istället ett studiebevis. Om du har läst utökade kurser, alltså mer än 2500 poäng, kan du se om det finns en chans att ta in den kursen istället, förutsatt att kursen du har streck i inte behövs för examen. Du kan se exakt vad som behövs för att ta examen från yrkesförberedande och högskoleförberedande program här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335. 

Du kan skriva prövning på kursen, det kan vara ett eller flera prov som ger ett betyg. Även om det betyget är ett F så är det fortfarande ett betyg, och har du inte fler F än detta ämne, eller i alla fall inte mer än 250 poäng kan du ändå få med dig allt som krävs för att ta examen. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att få veta mer och se vad du kan göra för att ta examen. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information