Hur blir jag forskare inom psykologi?

05 maj 2023
FRÅGA
Hej! Jag tror jag hade velat utbilda mig inom neurovetenskap, kanske mer åt neuropsykologi-hållet. Jag vill dock inte egentligen jobba som psykolog när jag är klar utan mera forska eller lära ut. Hur går jag till väga?

Sedan undrade jag också om det finns någon möjlighet att studera på en
under ett utbytesår, fast att jag är ”skriven” på en svensk (eller europeisk) skola. Vet att Ivy Leauges inte lika ofta har samarbeten med andra skolor, men kanske finns det någon europeisk skola som har något utbytessamarbete med en sådan skola. Annars, finns det någon möjlighet att ansöka om utbyte själv, efter man har börjat utbildning i Sverige (eller Europa)?

Sista frågan kanske är lite virrig men har verkligen inte hittat svar på frågan så hade vart toppen om det finns någon som är familjär med internationella skolor som jag kan vända mig till. Tack så mycket på förhand! Mvh

Svar:

05 maj 2023

Hej! 

Du kan forska inom området utifrån flera olika professioner. Du kan utbilda dig till socionom, specialistläkare och psykolog exempelvis. Då utbildar du dig till någon av föregående professioner för att sedan ansöka om att forska. Det kan även finnas möjlighet, under exempelvis Läkarprogrammet att börja forska under utbildningen. Detta kan variera mellan utbildningar och krav. Du kan även doktorera inom psykologi genom att först avklara en treårig kandidatexamen i ämnet, sedan läsa vidare till en masterexamen som är ytterligare två år och sist doktorera. 

Det beror lite på var du vill ha din grund och om du vill arbeta med fältet innan för att få erfarenhet. 

Jag skulle föreslå att du pratar med studie- och yrkesvägledare på skolan nu för att bolla tankar och idéer och kunna komma fram till en start på din utbildnings- och karriärplan. Det finns olika vägar och program att välja utifrån vad du gärna vill arbeta med och utifrån vilken profession. Din SYV kan hjälpa dig att navigera fram till ett val som du tycker känns bra. 

Jag känner inte till någon skola som har utbyte med en Ivy Leauge skola. Det är troligtvis något du får ordna på egen hand. Man kan ju söka enstaka kurser under en termin eller sommarkurser till exempel. Du får gå in på skolornas hemsidor och läsa på om det.

Lycka till! / Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information