Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man komma in på gymnasiet utan betyg i svenska?

03 maj 2023
FRÅGA
Hej! Finns det ngt gymnasieprogram eller ingång där man inte behöver vara godkänd i svenska? Sonen blir förmodligen inte godkänd i svenska efter att nya läraren går efter np. Fick läraren efter jul sista terminen…

Svar:

04 maj 2023

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Läs mer om behörigheten till gymnasiet här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Det behövs alltså alltid ett godkänt betyg i svenska. Man ska prata med sin Studie-och yrkesvägledare om vilken typ av Introduktionsprogram som man behöver söka om man inte får ett betyg i svenska. Det är också möjligt att det finns lösningar som att göra prövningar innan den här terminen är över eller gå i sommarskola för att få ett betyg i svenska innan gymnasieskolan börjar.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information