Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur hittar man en lägenhet som gymnasieelev?

02 maj 2023
FRÅGA
Hej! Jag ska börja 9an till hösten men undrar redan nu hur det är med lägenhet osv under gymnasietiden. Jag ska söka till en spetsutbildning som inte finns i min ort utan cirka 9 mil bort. Finns det möjlighet till en lägenhet eller kommer man behöva pendla? Vem ska man prata med om man så verkligen vill ha en lägenhet i staden man ska studera i? Jag har läst lite om inackorderingstillägg men det räcker väl inte för en lägenhet?

Svar:

02 maj 2023

Hej,

Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. 

Däremot så finns det, som du läst, vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Men det är som du skriver inte troligt att det täcker hela kostnaden med lägenhet, mat och en flytt. Så du och dina vårdnadshavare behöver enas om vad som är möjligt för er att göra.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information