Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad är det för skillnad mellan natur och ekonomi?

25 apr 2023
FRÅGA
Hej!
Jag går i 8:an och har börjat fundera på gymnasie. Jag har hört att naturprogrammet ger mer behörighet till jobb i framtiden till skillnad från ekonomiprogrammet. Jag har ingen aning vad jag vill jobba med när jag blir äldre och jag vill gå någon av de två linjerna. Dock är jag inte jätteintresserad av något speciellt ämne och funderar på hur svårt naturprogrammet är i jämförelse med ekonomiprogrammet. Hur ska jag tänka och är det stor skillnad i hur mycket man behöver plugga i de respektive linjerna?
Mvh

Svar:

05 maj 2023

Hej, 

Den största skillnaden mellan ekonomiprogrammet och naturvetenskapsprogrammet är i kurserna man läser inom de olika inriktningarna. Ekonomiprogrammet har två inriktningar, den första är juridik, där läser man bl.a. affärsjuridik och filosofi. Den andra inriktningen är ekonomi där man t.ex. läser entreprenörskap och företagande. Här kan du läsa om ekonomiprogrammet och se vilka andra kurser man läser: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet

Även naturvetenskapsprogrammet har två inriktningar, naturvetenskap och samhälle och naturvetenskap. På den första inriktningen läser man bl.a. geografi och samhällskunskap 2. På den andra inriktningen läser man biologi 2, kemi 2, fysik 2 och matte 4. Här kan du läsa mer om naturvetenskapsprogrammet:
https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet#moreAboutSearch.

När det kommer till matte läser man på ekonomiprogrammet till matte 2b, och på inriktningen ekonomi läser man även matte 3b. På naturvetenskapsprogrammet däremot läser man upp till matte 3b och på inriktningen natur, läser man även matte 4. Hur svåra de två programmen är beror på vad du själv har svårt eller lätt för så du kan titta på kurserna som ingår och fundera på vad du tror.

Lycka till med ditt val! / Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information