Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

25 apr 2023
FRÅGA
Hej!
Nu när jag skiver detta har jag ju egentligen sökt till gymnasiet. Men det är också just nu "omval". Jag har valt linjen natur men börjar tveka. Jag är liksom jätteintresserad av historia, matte, hur världen fungerar och massa annat. Dess utom spelar jag instrument på fritiden och tycker att det är jätteroligt och skulle vilja utvecklas i det med. De program som jag velar mellan är natur, samhälle, humanistiska eller estet-musik.
Jag vet inte heller vad jag vill jobba som i framtiden, bara att jag vill fortsätta mina studier. Ibland känns det som att jag vill veta allt, hur världen fungerar både som samhällsvetare och naturvetare, jag vill utveckla mitt musicerande och de språk jag pratar, jag vill kunna allt från den svåra matten till kulturhistoria.
Jag vet att det inte går att få allt jag vill. Men skulle verkligen behöva lite råd och vägledning.

Svar:

05 maj 2023

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! 

Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Speciellt när man har många intressen. 

Det finns inget rätt sätt att välja gymnasieprogram så du måste helt enkelt välja efter dina egna skäl. Man kan välja efter intresse, efter vilken behörighet man vill ha till vidare studier eller vilket annat skäl som helst.

Jag kan inte tala om för dig hur du ska tänka men för många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att tänka att under vägen ska man vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande.

Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt, man kan byta yrke så många gånger man vill!

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information