Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man gå gymnasiet med F i matte?

24 apr 2023
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga som jag skulle vilja ha svar på. Jag går i nian och måste söka till gymnasiet nu, omval. Jag vill söka till samhällsvetenskapsprogrammet men jag har F i mattematik. Kan jag komma in och läsa matten utan att gå ett år om?

Svar:

08 maj 2023

Hej,

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Därför är det viktigt att du pratar med matteläraren och får veta vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd i matte. 

Om det är så att du inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så du får veta mer om det. Här kan du också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information