Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag brottsutredare?

20 apr 2023
FRÅGA
Hej jag vill vet inte vilken linje jag ska ta men jag är intresserad av bror utredare typ när det händer ett brott så går man och försöker lista ut vad som hände. Men vilken linje ska jag ta och som inte behöver naturprogram. Och vilken hög skola ska man gå på och hur långt tid tar det att bli brott utreder

Svar:

11 maj 2023

Hej,

En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen. Man skaffar sig då en högskoleutbildning (minst 3 år) och söker jobb som Civilutredare och försöker sedan genom fortbildningar och interna utbildningar skaffa sig tillräcklig kompetens för att kunna få jobba som utredare av grova brott. 

Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Så länge du skaffar dig en sådan utbildning (eller blir polis) spelar det ingen roll vilket program du går. 

Du bör ha behörighet vilken väg du än väljer men fundera gärna på vilken väg du vill ta tillsammans med din SYV i skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information