Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorg?

14 apr 2023
FRÅGA
Hej
Jag har väldigt svårt att förstå vad som behövs för att komma in i sjuksköterskaprogramet, jag har läst vård och omsorg i gymnasiet och fick godkänt på alla ämnen, men har matte 2a kvar som jag läser nu på komvux. Min fråga är behöver jag läsa naturkunskap 2 om har redan alla andra kurser från gymnasiet som är etik, medicin, vård och omsorg 1-2-3 mm.?? Snälla hjälp jag fattar inte riktigt det. Det står så mycket information på all hemsidor.

Svar:

24 maj 2023

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. Du kan läsa mer om detta här.  

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information