Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vad kan jag jobba med inom mänskliga rättigheter?

13 apr 2023
FRÅGA
Hej, jag går gymansie 1 och är förvånad kring yrke och vad jag vill bli.
Jag gillar att argumentera och vara uppe och snacka och alla hör mig, för exempel när man pratar till kvinnors rättigheter. Eller till exempel FN eller unicef och liknande. Men vilka yrke finns det som hör hör ihop med det jag gillar. Jag är säker och modig. Jag vill bli något stort på något sätt.

Kan du gärna hjälpa mig med yrke elelr idéer.

Svar:

26 maj 2023

Hej,

Vad bra att du funderar på vad du vill göra i framtiden! Det kan vara en lång process att komma fram till vad man vill göra så det är bra att du tänker på det och försöker skaffa mer information om yrken du tycker verkar intressanta.

Bland de anställda inom FN finns många yrkesgrupper och kraven på utbildning och erfarenhet varierar. Generellt gäller dock höga krav med utbildning på lägst magisternivå. Det naturliga om du vill jobba med just mänskliga eller kvinnors rättigheter är nog att du har en examen inom just det området. Men det finns ju även andra tjänster inom FN och UNICEF. 

Jag rekommenderar att du går in och läser lite om organisationerna och de olika yrkesgrupperna och tjänsterna så att du vet mer exakt vilken tjänst det är du vill ha (på FN:s hemsida). Då brukar det bli lättare att planera utefter det. Du kan även ta kontakt och fråga mer om just den tjänst du är intresserad av. 

Förutom rätt utbildning för den tjänst du vill söka så är språk jätteviktigt så även om du inte vet exakt vilket yrke du vill ha så kan du alltid fokusera på språk. Oavsett yrkeskategori förväntas anställda på hög nivå behärska något annat språk förutom engelska. Arbetsspråken i sekretariatet är engelska och franska. De officiella språken i FN är arabiska, engelska, franska, kinesiska, ryska och spanska. Så ett tips är att du satsar på språk så mycket du kan i gymnasiet och om du är motiverad så är det jättebra att träna språk på sin fritid också. 

Lycka till!  / Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information