Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste jag vara bra på engelska på högskolan?

11 apr 2023
FRÅGA
hej.
jag undrar är undervisning för tandläkare på svenska eller engelska? jag hörde att det är bara svenska med är det helt på svenska? eftersom min engelska är på låg nivå och är rädd att söka till tandläkarprogrammet och inte klara av engelskan där.

Svar:

26 maj 2023

Hej,

Det är inte ett måste att vara bra på engelska för att kunna söka till högskolan. Men man måste vara godkänd i engelska 6 från gymnasiet. De flesta högskoleutbildningar innebär att man måste läsa en del texter på engelska men det kan vara olika hur mycket engelska en utbildning innehåller. Jag har ingen lista på hur mycket engelska olika utbildningar innehåller så det måste du kolla upp med de program du är intresserad av.  Är den huvudsakliga litteraturen på svenska kan man kanske komma undan med att inte förstå en och annan artikel på engelska. Kontakta institutionen där du vill studera så kan de berätta hur det ser ut där. 

Man kan inte få extra hjälp med engelska på universitetet men det finns ibland kurser i akademisk engelska som man kan gå. Sedan så har man också sina klasskamrater som man kan diskutera artiklar med och lära sig på det sättet. 

Det finns andra som är dåliga på engelska som har klarat sin högskoleutbildning ändå så du behöver inte anta att du inte kommer att klara det på grund av det.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information