Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kommer jag in på den utbildning jag vill gå?

28 mar 2023
FRÅGA
Hej,

Jag har avgångsbetyg från samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet (gick mellan år 1991-1994). Läste matematik D på Komvux (år 2002). Fick 4,4 i avgångsbetyg från gymnasiet och betyg G i matematik D (Komvux).

Nu tänkte jag söka in till juristprogrammet där det krävs höga betyg för att bli antagen. Uppfattar det som att jag i alla fall har grundläggande behörighet för att söka.

Min fråga är, kan jag tillgodoräkna mig mitt betyg i matematik D som t.ex. en meritpoäng? I gymnasiet läste jag matematik C. Om jag kan tillgodoräkna mig betyget i matematik D blir då meritpoängen 0,5 och hur ”läggs” då det betyget till mina tidigare betyg?

Tack!

Mvh

Svar:

31 maj 2023

Hej,

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

 Den särskilda behörigheten till Juristprogrammet är Historia 1b / 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. 

Poäng på högskoleprovet brukar ligga ganska lågt i jämförelse med betygen så jag kan rekommendera att du gör det. Du kan även höja genom prövningar på Komvux.

Det finns vissa kurser som ger meritpoäng och som man kan lägga till som tex. individuella val. Dessa kurser är engelska 7, vissa kurser i moderna språk och vissa matte kurser. För att få meritpoäng krävs att du har minst ett godkänt betyg i kursen och kurser som krävs för behörighet ger inte meritpoäng.

Meritpoängen läggs till ditt snitt och såhär ser poängen ut för matte:

Meritpoäng för matematik – max 1,5 meritpoäng

  • Matematik 2 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 3 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 4 ger 0,5 meritpoäng
  • Matematik 5 ger 1,0 meritpoäng
  • Matematik specialisering ger 0,5 meritpoäng. Har du betyg i flera kurser med olika innehåll kan du få meritpoäng för upp till tre olika kurser.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information