Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Är jag behörig till gymnaiset?

23 mar 2023
FRÅGA
Hej hej, jag är född 2006 och valde att inte gå nått gymnasium, nu funderar jag på att faktiskt börja gå ett men jag har bara 40 i merit och de här året börjar 2007 gymnasium, så jag undrar om jag kan plugga upp mina betyg så att jag är behörig till ett gymnasium och så att jag inte behöver gå introduktion? Och om jag pluggar upp mina betyg nu och söker till ett gymnasium i hösten finns de möjlighet att jag går med 2007 fast än att jag är 2006 eller går det inte?

Svar:

31 maj 2023

Hej,

Först behöver man bli behörig för gymnasiet och då är matte, svenska och engelska nödvändigt. Vidare så behöver man godkänt i fem ämnen till för att kunna gå ett yrkesprogram och i nio ämnen till för ett högskoleförberedande program. Här kan du läsa mer om vad som är behörigheten till de olika programmen: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. 

Om man inte är behörig till ett nationellt program behöver man gå på Introduktionsprogrammet. Alla hemkommuner är skyldiga att erbjuda deras elever som inte är behöriga att gå på Introduktionsprogram.  På ett introduktionsprogram kan du anpassa studieplanen efter dina behov  tillsammans med läraren som tar fram en plan för din gymnasieutbildning. På Introduktionsprogrammet finns fem inriktningar: Preparandutbildning, Programinriktat individuellt val (PRIV), Yrkesintroduktion, Individuellt val och språkintroduktion. Vilken inriktning du ska välja beror på dina förutsättningar och vilka mål du har med utbildningen. Prata gärna med din SYV om vad du behöver välja och läs gärna på om de olika inriktningarna så du vet vad som intresserar dig: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information