Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag få studentlägenhet på gymnasiet?

17 mar 2023
FRÅGA
Hej,

Jag börjar gymnasiet nästa år, jag fyller 18 år i april i år. Vilket betyder att jag kommer att vara 20 år och fortfarande i gymnasiet. Jag bor just nu hos min styvfar, eftersom min pappa inte bor i Sverige, men jag vill vara självständig och bo ensam, så har jag rätt att skaffa en studentlägenhet?

MVH

Svar:

20 mar 2023

Hej,

Om man vill flytta under gymnasiet så kan man inte få en student lägenhet (de är till för de som läser på högskola). Man måste istället hitta ett eget boende och betala för det själv. Det finns vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847. Men det täcker oftast inte hela kostnaden. Det kan därför vara svårt att flytta under gymnasiet om man inte har föräldrar som kan hjälpa till med kostnaden och inte har möjlighet att jobba.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information