Hur blir jag kirurg?

08 mar 2023
FRÅGA
Hej!
Jag är en elev som går i åk 8 och tänker mycket på min framtid. Jag har 225 meritpoäng och jag tycker att jag är mycket duktig på de ämnen som man har i läkarutbildningen. Jag drömmer om att bli en thoraxkirurg, men vet inte exakt vad jag ste göra för att uppnå det. Jag undrar om du kan brrätta för mig detaljerat om vilka steg det finns i studielivet för att till sist vara en färdigt utbildad thoraxkirurg.

Svar:

10 mar 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg! För att bli specialistläkare (som en kirurg är) måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola (ingen större skillnad på universitet och högskola), den utbildningen är 6 år lång. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Den kan man bara få från Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning.

Om du går ett annat program så behöver du läsa till dessa kurser på Komvux efter gymnasiet (eller gå ett naturvetenskapligt basår på högskola). Det kan ta olika tid beroende på vad du väljer för alternativ och hur snabbt du själv kan plugga.

Efter Läkarprogrammet ska du göra specialiseringstjänstgöring. Den sker under minst 5 år och då arbetar du som läkare under handledning och klinisk instruktion samt deltar i kompletterande utbildning.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information