Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Får jag gymnasieexamen?

07 mar 2023
FRÅGA
Hej, jag går i år 2 på gymnasiet i handel & administrations programmet och min lärare säger att jag behöver F i idrott då jag sagt innan att jag nöjer mig med ett steck i just idrott då jag har allt ifrån E-C i alla andra kurser. Kan jag fortfarande få examen med E-C betyg men ändå fått streck i just idrott eller är det som hon säger och att jag behöver få ett betyg (F) för att få examen? Tack!
Mvh .

Svar:

08 mar 2023

Hej, 

Skillnaden med att få ett F och streck i en kurs är att F är ett betyg medan ett streck är som att man inte har läst kursen alls för att läraren inte har något underlag för att sätta ett betyg. För att ta examen från ett nationellt program behöver man läsa minst 2500 poäng, där man kan ha F i max 250 poäng. Om du endast läst kurser som blir 2500 poäng kan ett streck i en kurs betyda att du inte har läst allt som krävs för att ta examen. Du får du istället ett studiebevis. 

 Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att få veta mer och se vad du kan göra för att ta examen. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information