Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur funkar modersmålbetyget?

05 mar 2023
FRÅGA
Hej!

Jag har en fråga om modersmål. För det första, så läser jag modersmål istället för moderna språk. Om jag läser modersmål 1 i åk 1 på gymnasiet, och får till exempel ett A, räknas detta i betyget? Alltså får jag merit för det eller hur går det med modersmålet?

Och om jag läser modersmål i åk 2 också och fick ett bra betyg; kan jag byta ut detta betyget till mitt sämsta betyg i de andra ämnen, såsom man gjorde i nian alltså?

Svar:

06 mar 2023

Hej,

Modersmål är inte en obligatorisk kurs i gymnasiet och den ger inte heller någon meritpoäng (vilket moderna språk ger). Ibland kan man läsa sitt modersmål som modernt språk för att skolan kan erbjuda det, isåfall får man meritpoängen. Men i övriga fall ges ingen poäng alls för modersmål. Dina kurser i modersmål ingår dock i din studieplan på gymnasiet och betygen blir en del av ditt slutbetyg. Man kan inte byta ut några av sina betyg i gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information