Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hoppat av gymnaiset

26 feb 2023
FRÅGA
Hej!
I höstas började jag 1:an på gymnasiet och kände direkt efter dem första dagarna att jag inte alls trivdes. Det var inte som jag hade förväntat mig och trivdes absolut inte där. Jag sa till min "mentor" redan efter andra dagen på gymnasiet att jag ville byta linje för jag kände att jag var helt fel. Hon sa att hon skulle prata med skolans syv samt den linjens rektor. Jag frågade min mentor 1-2 gånger i veckan efter det hur det gick med att byta, mina föräldrar mailade även och frågade. Det tog 6-7 veckor
för att få svar på den enkla frågan och svaret vara att det inte gick PGA att dem hade kommit så långt in i terminen samt det var dåligt med platser på dem linjerna jag hade frågat efter. Efter så lång tids väntan hade jag förväntat mig att få byta och blev självklart besviken och ledsen. Jag mådde inte bra av att gå till skolan då och det visste dem om och jag hade även pratat med kurator om det ett flertal gånger. Det enda rektorn kunde erbjuda mig var att plugga "kärnämnen" med andra linjer men inte utföra någon teori, vilket leder till att jag då måste gå om nästa år även fast jag bara missat 6-7 veckor. Det andra erbjudandet jag fick var att börja gå halvdagar och åka hem innan lunch och gå kvar på den linjen jag gjorde. Eftersom jag ville ta studenten samtidigt som mina kompisar i dem andra linjerna så valde jag att gå kvar fast jag inte trivdes. Jag gick några veckor halvdagar vilket gjorde att jag blev bara mer utanför och hade svårt att hänga med då vi läste svåra ämnen i den linjen samt hade ingen och göra grupparbeten med osv. Jag fortsatte att gå med hopp om att jag skulle få byta linje eller att det skulle bli lite bättre, men det blev det inte. Jag valde att sluta skolan efter jullovet för jag hatade linjen så mycket och kände mig orättvist behandlad av både rektorn och lärarna på linjen. Mina föräldrar blev självklart besvikna och arg på mig för jag valde att göra så, men jag hatade verkligen den linjen. Detta har lett till att jag bara går hemma nu och knappt pratar med någon, jag har dålig kontakt med mina kompisar och jag hatar verkligen mig själv och mina beslut, för jag vill gärna gå i skolan, men med en miljö där jag trivs och känner mig trygg. Det enda valet jag verkar ha nu är att söka om till hösten men det vill jag inte heller, för då känner jag ingen och vill inte ta studenten efter alla mina vänner. Jag känner mig väldigt orättvist behandlad av skolan och vet inte vad jag ska göra och knappt sova pga det här.

Svar:

27 feb 2023

Hej,

Vad tråkigt att det blev såhär för dig! När det gäller möjligheten att byta linje handlar det om ifall det finns platser på den andra linjen och om du kan komma ikapp det du missat. Du har möjligheten att byta till vilken skola som helst så kan du tänka dig att gå programmet du vill gå på en annan skola kan du fortfarande försöka hitta en skola som kan ta emot dig. Men det kan nog vara svårt så här långt in och när du inte går kvar i skolan. Jag tror tyvärr inte att du kan ta studenten med dina vänner då du hoppat av skolan om inte skolan kan se en lösning för att du kommer tillbaka. Så du behöver tänka om. Om du söker till hösten igen så kan du ju söka den linje du vill gå och då kommer det kanske att kännas bättre även om du då får nya klasskompisar. Söker du till samma skola finns ju dina gamla kompisar kvar där också. 

Man har inte rätt att byta program men det hade såklart varit bra om du hade kunnat få ett svar snabbare. Dock så vet skolorna inte alltid om det blir några lediga platser då det ofta beror på om någon hoppar av. Du behöver inte klandra dig själv för att det blev fel. Nu får du ta ett nytt beslut och göra det bästa av det. Du är inte den enda som har ångrat sig och börjat om med något nytt. Prata med psykolog eller kurator om du behöver stöd och försök hitta något att göra medan du väntar på att börja skolan igen. Du kan alltid plugga på egen hand för att vara bättre förberedd när du börjar igen. Kanske kan du även hitta ett jobb eller något intresse som du kan ägna dig åt. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information