Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag arkitekt?

24 feb 2023
FRÅGA
Hej! Jag går i högstadiet och har börjat fundera på vad jag måste gå på för gymnasium för att få det yrket jag vill ha. Jag vill jobba som arkitekt i framtiden och resa runt i världen och rita hus. Just nu är jag intresserad av NO och sådant (det kan man väl gå för att bli arkitekt). Jag tycker inte att det är så kul pga av min lärare men jag tycker det är intressant. Det kan vara både inredningsarkitekt och vanlig arkitekt. Hur hög merit måste jag ha och finns det linjer för just arkitekter på gymnasium. Om inte vad kan jag annars gå på för linjer.
Behöver svar!
Tack på förhand
Mvh

Svar:

27 feb 2023

Hej, 

För att söka och läsa Arkitektutbildningen krävs det följande: grundläggande behörighet och Matematik 3b3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Naturkunskap 2 (Naturkunskap 2 kan ersättas med kurserna Kemi 1 samt Fysik 1). Om du vill få behörighet direkt kan du t.ex. läsa Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

För inredningsarkitekt yrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken universitet/högskola utbildningen ges på. Gemensamt för de flesta, om inte alla utbildningar, är grundläggande behörighet. Denna behörighet får du av alla högskoleförberedande program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information