Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag gynekolog?

29 jan 2023
FRÅGA
Hej!

Jag går gymnasiet i tvåan idag och jag är intresserad av gynekologi. Jag undrar vad man behöver ungefär för meritpoäng för att bli antagen inom gynekologi. Hur mycket behöver man ifall man ska göra högskoleprovet också?

Hälsningar

Svar:

30 jan 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli gynekolog! Det är en specialistläkare så du måste först studera till läkare. Specialutbildningen är ytterligare 5 år lång men det utförs som del av tjänst. 

Det är hård konkurrens om platserna på Läkarprogrammet så därför krävs det väldigt höga betyg för att komma in. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Så svaret är alltså ja, du måste ha A i alla ämnen för att komma in på Läkarprogrammet med dina gymnasiebetyg.

Men det finns också chans att komma in genom högskoleprov. Så för att öka dina chanser att komma in så kan du studera till högskoleprovet och sedan skriva det. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information